шофьорска книжка

Шофьорска книжка – само след завършен 10 клас

10 февруари 2018

Шофьорска книжка вече няма да се дава при завършено само основно образование. Кандидатите ще трябва да изчакат да завършат десети клас.

Това предвижда проект за изменения на Наредба № I-157 от 1 октомври 2002 г. за условията и реда за издаване на свидетелство за управление на моторни превозни средства, отчета на водачите и тяхната дисциплина, внесени от вътрешния министър Валентин Радев.

В текста е записано, че първоначалното издаване на свидетелството за управление на МПС ще се извършва въз основа предоставянето не на копие от документ за завършено най-малко основно образование (7-и клас), а документ за завършен най-малко първи гимназиален етап на средното образование.

Първият гимназиален етап обхваща 8-и, 9-и и 10-и клас, съгласно Закона за предучилищното и училищното образование.

Хората, които са завършили училище, когато е действала предишната организация на училищно образование (по отменения Закон за народната просвета), когато първа и втора гимназиална степен не съществуваше, а основно образование се завършваше след 8-и клас, ще продължат да представят документ за завършено най-малко основно образование, се казва в предложения изменен вариант на наредбата.

Причината за промените в наредбата е изменение в Закона за движение по пътищата, който вече изисква шофьорска книжка да се дава след завършен 10-и клас.

източник: OffNews

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)