image-1357727-860_poster_16x9-mnhe-1357727

„Шпигел“ извади мръсни сделки на УЕФА с шейховете на ПСЖ и Манчестър Сити

03 ноември 2018

Германското списание „Шпигел“ нанесе втори голям удар по спокойния и тънещ в разкош свят на модерния футбол, след като преди 50 дни разкри обвиненията и предстоящо дело срещу Кристиано Роналдо за изнасилване, пише Dir.bg. И ако онази история тепърва ще бъде доказвана или опровергавана в съда в САЩ, журналистическото разследване на изданието в мръсното бельо на УЕФА и ФИФА със сигурност ще разтърси футбола. Изданието е посветило 18 месеца на делото си, използвайки услугите на 80 журналисти, които са търсили улики, документи и доказателства за корупционни схеми и нечисти сделки. И са ги намерили, като „Шпигел“ твърди, че разкритията и документите, с които разполага, доказват всички публикувани обвинения в материалите на списанието.

Вижте още: Джорджина Родригес защити Кристиано Роналдо

Ето само най-основните от тях в публикацията, наречена „Как петролните пари управляват футбола“:

- Корупция и беззаконие.

УЕФА е нарушила собствените си правила и е допуснала против тях в евротурнирите ПСЖ и Манчестър Сити през 2014 г., когато те не са отговаряли на условията на Финансовия феърплей. В основата на мръсната сделка е генсекът Джани Инфантино, тогава изълняващ длъжността шеф на УЕФА след скандалите с Мишел Платини и отстраняването му. Днес този човек е глава на ФИФА.

Двата клуба, спонсорирани от петролните пари на Катар и ОАЕ, са използвали договори с компании, които са далеч от всякаква пазарна логика или бизнес стойност.

Например – договорът, с който ПСЖ е покрил изискванията на Финансовия феърплей, е за „популяризиране на Катар“, сключен с Отдела по туризъм в страната и на стойност 250 милиона евро! В отговор ПСЖ няма никакви задължения, дори някаква реклама на лого на екипите. За сравнение, по същото време контрактът на Байерн с генералния му спонсор е бил за около 30 милиона евро годишно.

Агенцията за спортен маркетинг „Октагон“ оценява реалната стойност на катарския договор на 2.78 милиона евро годишно. Около сто пъти по-малко от платеното.

- Изнасяне на поверителна информация и влизане в договорки.

Разрушаване на репутацията и тотално смазване на Комисията по етика на УЕФА от нейния шеф – Инфантино, тъй като докладите от тази структура още от появата на катарците в ПСЖ са били ясни: Това е явно нарушение на правилата на Финансовия Феърплей. Главата на УЕФА обаче е покрил и игнорирал препоръките за наказание и изваждане от турнирите на този клуб, а в не по-малка степен и на Манчестър Сити преди 2016-2017 г.

Адвокати на УЕФА са изнесли информация от разследването на Комисията по етика за ПСЖ и са я предоставили на клуба, с което са дали козове на катарските собственици да „оправят нещата“ с формални договори за спонсорство.

Договорката става на лична среща между Инфантино и директора в ПСЖ Блан, състояла се на 19 април 2014 г., за която „Шпигел“ има документи и подробности.

През пролетта на същата година Феран Сориано, изпълнителният директор на Манчестър Сити, научава от Комисията по етика на УЕФА, че клубът е заплашен с изхвърляне от евротурнирите. Заканва се да стигне до Европейския съд, въпреки че разследването ясно показва – Сити е на „червено“ в графата на Финансовия феърплей с над 188 милиона евро. При ПСЖ сумата е двойно по-голяма.

На 2 май 2014 г., когато двата клуба, явно нарушаващи правилата за финансиране, очакват наказанията си, Сити и ПСЖ получават писма от комисията. Но не от нейния шеф Брайън Куин – шотландец, някогашен директор в Банката на Англия. Той е подал оставка предната вечер заради скандална намеса в работата му.

УЕФА и клубовете постигат споразумения, ПСЖ плаща около 20 милиона евро глоба, а Сити – малко повече (28 вероятно).

- Лични облаги.

Инфантино е извършвал безумни плащания като полети с частни самолети до Доха и Абу Даби в последните 3 години. Не са отчетени официални никъде в документацията на ФИФА и са спонсорирани изцяло от страните, които са го приемали като гост.

снимка: spiegel.de

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)