zx860y484_3048834

Щангистът Наим Сюлейманоглу почина днес по обяд

18 ноември 2017

Щангистът Наим Сюлейманоглу е починал днес по обяд съобщиха турските медии. Той беше в критично състояние около два месеца, след като през септември беше приет с белодробна недостатъчност. 50-годишният спортист беше под постоянно наблюдение, но състоянието му се е влошило сериозно в последните часове.

Около 14 часа местно време Сюлейманоглу е издъхнал в болница „Мемориал Атакьой“ в Истанбул. През последната седмица щангистът беше на системи, след като претърпя нова операция, този път заради мозъчен кръвоизлив. На 11 ноември той беше опериран по спешност заради мозъчен кръвоизлив.

Наим Сюлейманоглу е роден на 23 януари 1967 г. в село Птичар, Момчилградско. Започва да тренира вдигане на тежести едва на 10 години, а през 1983 година за пръв път подобрява световния рекрод. Не взима участие на олимпийските игри в Лос Анджелис през 1984 г. заради бойкота от страна на държавите от Източния блок. През 1986 г. по време на Световната купа в Мелбърн емигрира в Турция и започва да се състезава за нея. България не опитва да попречи на участието му в Сеул ’88 и получава парична компенсация от 1.25 млн. долара.Сюлейманоглу печели три поредни олимпийски титли – две в категория до 60 килограма (в Сеул през 1988 г. и Барселона през 1992 г.) и една в категория до 65 килограма (в Атланта през 1996 г.).

Турският щангист има още редица впечатляващи постижения, сред които седем световни титли, два златни медала от европейски първенства и 46 поправки на световни рекорди.

Последната поява на Сюлейманоглу в България, на поклонението на Иван Абаджиев на 30 март.

Вечна памет, Наим!зара

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)