Каталония

Ще има ли независимост в Каталуния?

28 септември 2015

Привържениците на независимостта от Мадрид в Каталуния получиха мнозинството от местата в парламента в испанската провинция. Това сочат резултатите от преброяването на над 80% от бюлетините в регионалните парламентарни избори, проведени в неделя.

Според тях, листата на „Заедно за „да“ – основната сепаратистка коалиция – получава 63 места. Другата сепаратистка формация – крайно лявата „Кандидатура за народно единство“ получава 10 места. Заедно те ще контролират 73 места от общо 135-те, което вече означава, че сепаратистите имат абсолютно мнозинство.

Артур Мас Каталония

Досегашният президент на Каталуния, привърженикът на независима Каталуния Артур Мас обяви победата в неделя, след публикуването на частични резултати от регионалните избори. „Ние спечелихме“, обяви Мас на четири езика – каталунски, испански, английски и френски – пред близо 2 хиляди поддръжници, събрали се в центъра на Барселона, които скандираха „един народ“.

Той бе обещал че в случай на победа, заедно със съюзниците му ще поведат Каталуния към независимост през 2017 или по-късно. Това кара каталунците да тълкуват резултатите като мандат да поведат богатата испанска област към отцепване.

Източник: BGNES
Снимки: Independent.co.uk

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)