смартфон

Скоро ще плащаме в метрото със смартфон

27 декември 2016

На три от ключовите метростанции в столицата – Сердика, Константин Величков и Люлин – всеки ще може да си купува билети директно от смартфона, съобщи Technews.bg. Това става с приложението на стартъпа Tickey, което работи в съвместен проект с „Метрополите“ ЕАД по пилотен проект за дигитализация на градския ни транспорт.

Tickey на пръв поглед не се различава от други програми за транспорт, като тези, по които се поръчва такси – имате карта, навигация, реалновремеви данни от интернет, геолокация, следователно може да си търсите маршрути, да виждате разписанията на различните видове транспорт… Тестването почва само в метрото, където мобилното приложение ще работи заедно с iBeacon сензорите, които четат картите и билетите, но според създателите лесно може да се приложи за автобуси, трамваи и др.

Ползването на програмата е просто – регистрирате се, вкарвате данни на дебитна или кредитна карта веднъж и след това просто приближавате телефона до сензора, потвърждавате плащането и влизате в станцията. Когато изпитанията на технически съоръжения приключат, се очаква поетапно да може да се плаща във всички действащи метростанции. Проектът се осъществява с помощта на MasterCard.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)