Криско и Филхармонията

Ще ти пръсна дисплея и панела! И филхармонията!

09 април 2019

Когато, в първия момент, видях този плакат, реших че е закъсняла първоаприлска шега. След това прочетох и какво е написал диригентът Левон Манукян и разбрах, че е зловещата истина. Цитирам го дословно:

„Скъпи приятели,

Всички, които ме познават знаят, че от години имам афинитет към експериментирането в музиката чрез смесване на симфоничното звучене с различни стилове и направления – поп, рок, метъл, джаз, фолклор. Това е своеобразна провокация не само към мен самия, но и към музикантите и разбира се, към вас, нашата публика. В същото време винаги съм се стремил да не нарушавам естетическата платформа и да не допускам компромиси с крайния художествен резултат. Години наред вие сте наши верни почитатели и приятели и затова се обръщам към вас!

Днес съм на прага на следващото голямо предизвикателство заедно с колегите ми от Филхармония „Димитър Ненов“ – един великолепен екип от ентусиазирани музиканти, с които заедно поемаме риска да представим нашия нов и за мнозина вероятно неочакван проект: „Криско и Филхармонията: Трибют към българската музика”. Тези от вас, които не обичат да слагат предварително „етикети” на изпълнителите и не подхождат с предубеждение към тях, могат да ни се доверят и да споделим заедно това наше начинание.

Ще имате възможност да видите и чуете един по-различен Криско – под съпровода на симфоничен оркестър и подбран репертоар от най-емблематичните поп- и рап-песни от последните 20 години в българската музика. Премиерата ще се състои на 3 юни във Варна.

Ще се радвам да се видим на концертите ни и да срещна отново вашите усмивки, които ме зареждат с творческа енергия! Благодаря ви, че сте с нас и ви очакваме!“

Криско и Филхармонията

Уважаеми господин Манукян, една велика дизайнерка – Коко Шанел е обичала да казва, че позволява на модата да отиде на улицата, но не позволява обратното. Именно заради това, нейните облекла се превръщат в легенда. Нямам нищо против нито срещу Криско, нито срещу Филхармонията. Но съчетанието между двете е точно като онзи прословут коктейл „Пангаластически гаргаробластер“, за който се говори в една моя любима книга – „Пътеводител на галактическия стопаджия“.

По-скоро се сещам за описанието на Дъглас Адамс за ефекта му. По-точно, цитирам дословно: „да ти пръснат черепа с лимоново резенче, привързано към голяма златна тухла“. С този Ваш проект, Вие също пръскате, не само дисплея и панела ни*, но и самата Филхармония. Жалко за българската музика!

*“Ще ти пръсна дисплея и панела“ е част от песента „Антилопа“ на Тита, чийто текст е на Криско (бел. авт.)

Автор: Марио Трифонов

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)