997081_718973841519937_7182662390705140878_n

Ще тръгнат ли децата на училище от 1 септември?

30 юли 2017

Промени, свързани с продължителността на ваканциите на учениците, ще бъдат въведени по настояване на родители и учители. Според Министерство на образованието почивката на българските ученици през летния сезон трябва да се уеднакви с тази на връстниците им от другите страни от Европейския съюз, съобщи Нова тв. Това означава децата да тръгват на училище от 1 септември.

Според конкретното предложение учебната година вече ще бъде със седмица по-дълга. Това засяга децата от 1 до 11 клас. Учениците от 1 до 4 клас ще приключат следващата година на 7 юни, а не както досега – на 30 май. За децата между пети и седми клас последният учебен ден ще бъде на 22 юни, а за тези между осми и 11-и последният звънец ще бие чак през юли. Промяната няма да засегне зрелостниците, които завършват учебния процес на 16 май.

„Целта е не да се скъси ваканцията и да се уеднакви с държавите в ЕС, а по-скоро имаме много ясни задачи. Те са свързани с това децата да са повече време в образователната система, да има по-малко отпаднали деца от нея и децата да имат по-добри образователни резултати”, обясни в „Събуди се” зам.-министърът на образованието Деница Сачева.

В момента това е само проект и всеки е свободен да изрази мнение до 28 август. Окончателното решение ще бъде взето след това, уточни тя.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)