Снимка: News.com.ua

Що е то „кастинг на дивана“ или за властта, секса и неравноправието в Холивуд!

12 октомври 2017

Очевидно е, че въпросът е риторичен, дори и по някаква случайност да не сте разбрали за огромния скандал, който избухна в Меката на киното и звездите в последните седмици.

В основата му е един от най-известните и успели хора в Холивуд – продуцентът Харви Уайнстийн, стоящ зад създаването на част от най-големите хитове в историята на седмото изкуство – „Криминале“ (1994), „Английският пациент“ (1996), Бандите на Ню Йорк“ (2002)… списъкът е много, много дълъг, а зад него стои дори и лелеяното от всеки в бранша отличие „Оскар“ за „Влюбеният Шекспир“. Както често се оказва обаче, зад привидното лустро „ябълката се оказва доста гнила“, а къде категорично, къде с половин уста, редица звезди признаха, че „кастинга на дивана“ всъщност си е почти закон в Холивуд…

Уайнстийн и Куентин Тарантино - хората, създали хита "Криминале"...

Уайнстийн и Куентин Тарантино – хората, създали хита „Криминале“…

Скандалът

До избухването на скандала се стига, след като New York Times публикува свое дълго подготвяно разследване за действията на продуцента, подкрепено с признанията на добре познати от киноманите имена – Ашли Джъд , Роуз Макгоуън и др. Уайнстийн е обвинен в сексуален тормоз и по-конкретно, че им е обещавал роли и подкрепа в кариерата срещу различни интимни услуги – да ги масажира, принуждава да го гледат гол, орални ласки и прочие атрактивни термини…

Преди основателя на продуцентските къщи „Мирамакс“ и „Уайнстийн Къмпани“ (заедно с брат си Боб, с който са носители на някои от най-престижните награди в киното) да успее дори да реагира, вълната подема почти целия Холивуд и примерът дава резултат – почват да валят още редица обвинения в посегателство от негова страна.Сред звездите са Анджелина Джоли, Гуинет Полтроу, Азия Ардженто, Мира Сорвино, Розана Аркет и др.

Харви Уайнстийн и Гуинет Полтроу един до друг при получаването на Оскара за "Влюбеният Шекспир"...

Харви Уайнстийн и Гуинет Полтроу един до друг при получаването на Оскара за „Влюбеният Шекспир“…

Обвиненията

Особено фрапиращ е случаят с дъщерята на култовия режисьор Дарио Ардженто-Азия, която признава, че се е поддала на изнудванията му от страх да не навреди на кариерата си. Тя разкрива, че през 1997 г. е приела покана на Уайнстийн за купон и пристигайки, е установила, че там няма никой освен тях. Продуцентът излиза от банята по халат и с лосион за масаж, вдига полата й и започва да й прави кунилингус.

Ардженто не крие, че дълги години се е обвинявала за това, че не намерила сили да протестира и е останала силно травмирана от случилото се. Чувството й за вина и невъзможността да разкаже за това се задълбочавали и от факта, че на няколко пъти е правила секс доброволно с него заради неговата помощ.

Азия Ардженто най-накрая намери сили да говори...

Азия Ардженто най-накрая намери сили да говори…

„Като при всяка друга жена в индустрията, имах персонално интервю с Харви Уайнстийн. След прослушването, трябваше той лично да одобри кандидатурата“, разказва пък актрисата Ромола Гарай случая за първата си роля, когато е едва 18-годишна. Помолили я да се качи в хотелската му стая, където я посрещнал по халат.“Не бях в правото си да се съпротивлявам. Знам, че това беше злоупотреба с власт, но не се съмнявах, че ако откажа, ще бъда уволнена“, коментира тя.

Гарай разказва и защо проговаря едва сега – „считам, че до този момент, в холивудската индустрия подобно поведение въобще не е считано за проблем“. Начинаещата актриса Лусия Евънс пък разкрива, че Уайнстийн я е принудил да прави орален секс с него. Поканил я на интервю в офиса си и директно след пристигането си, е свалил панталоните си и я е подканил да заслужи работата си.

Четири от обвинителките - Роуз Макгоуън, Гуинет Полтроу, Анджелина Джоли и Лорън Шиван...

Четири от обвинителките – Роуз Макгоуън, Гуинет Полтроу, Анджелина Джоли и Лорън Шиван…

„Съпротивлявах се, но той е едър мъж и ме надви. Това е най-ужасното и точно заради това той го е правил толкова дълго време – хората се предават, а после се чувстват виновни за случилото се“. Шокиращ е и случаят с Гуинет Полтроу, на която продуцентът предложил роля в адаптацията на романа на Джейн Остин – „Ема“ в замяна на интимни ласки. След като избягва от хотелската стая, Уайнстийн се свързва с тогавашният й приятел, звездата Брад Пит, и го предупреждава Полтроу да мълчи за случая, ако желае все още да има някакви шансове в Холивуд.

Негласният закон за мълчанието

Уайнстийн в компанията на добрите си приятели Бен Афлек и Мат Деймън...

Уайнстийн в компанията на добрите си приятели Бен Афлек и Мат Деймън…

В статията на New York Times се посочва и, че поведението на Харви е било добре известно от години, но никоя медия не е желаела да пише за това, за да не си развали отношенията с Уайнстийн, който е сред най-влиятелните имена в индустрията. Единственият, който се е опитал да го стори, журналистката Шарън Уоксман през 2004 година, е била принудена да оттегли статията след намеса както на самия продуцент (тогава и рекламодател в медията), така и на двама от най-добрите му приятели (поне ако се вярва на думите й) – Мат Деймън и Ръсел Кроу.

Следствието

Разгарянето на скандала този път не пощади Уайнстийн. След десетките обвинения в сексуален тормоз, той бе изваден от борда на директорите от собствената си компания Weinsten Company.

„В светлината на новитe информации, които излязоха през последните дни за поведението на Харви Уайнстийн, директорите на Weinstein Company – Робърт Уайнстийн, Ланс Maйеров, Ричард Кьонигсбърг и Тарак бен Омар – решиха и информираха Харви Уайнстийн, че работата му в компанията е прекратена. Решението влиза в сила незабавно“, се казва в официалното комюнике. От компанията допълват, че са на разположение и ще подпомогнат евентуално криминално разследване срещу него.

65-годишният продуцент със съпругата си, дизайнера Джорджина Чапман..

65-годишният продуцент със съпругата си, дизайнера Джорджина Чапман..

Освен кариерата му, удар понася и личният му живот – 41-годишната му съпруга Джорджина Чапман, с която имат и две деца, моментално подава молба за развод след разкритията, мотивирайки се, че поведението на Уайнстийн е недопустимо.

„Сърцето ми се къса заради всички жени, които са понесли подобни отвратителни страдания заради непростимите му действия. Категорично е – реших да напусна съпруга си“.

Разбира се, Харви Уайнстийн едва ли е единственият от тези легендарни имена, на които Холивуд дължи безспорното си влияние върху седмото изкуство, които са прекрачили линията и най-вероятно в следващите седмици темата ще има продължение. Особено, ако се има предвид и коментара на бившето президентско семейство Обама – „Приветстваме смелостта на жените, които излязоха крачка напред“. Остава единствено да гадаем дали крачките няма да се превърнат в трагична за Холивуд разходка…

Автор: Митко Попов (по материали на The New York Times)

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)