tsarskoye_large

Ювелирните яйца на Фаберже

11 април 2015

Яйце на Фаберже… Една легенда!

04_Faberge_Inspiration

Те са 68 бижутерийни приказни изделия, с формата на яйце, изработени от Петер Карл Фаберже и неговия асистент за руските царе и частни колекционери в периода 1885 – 1917 г. Петдесет и четири  от яйцата са направени за цар Александър III и Николай II, седем от яйцата са направени за московската фамилия Келч, а останалите няколко… от любов към идеята!

1066392

Петер Карл Фаберже, с истинско име Карл Густавович Фаберже – един от най-прочутите ювелири на всички времена, известен със своите яйца. Роден в семейството на бижутер (бащата, Густав Фаберже, е естонец от емигрирал френски хугенотски род, а майката Шарлот е датчанка) в царска Русия, той израства в Италия, Франция, Германия и Великобритания, където получава своето космополитно образование. Наследява работилницата на баща си през 1870 г. и става изключително популярен във владетелските дворове на цяла Европа благодарение на невероятното си умение да изработва изящни предмети от злато и сребро, малахит, топаз, лазурит, кристал и десетки други материали.

faberge-eggs7

От къде тръгва магичната история на ювелирните яйца на Фаберже? През 1885 г. император Александър III поръчва на ателието на Фаберже — в което освен синовете на майстора, работят и много други талантливи дизайнери, едно декоративно великденско яйце като подарък за своята съпруга, Мария Фьодоровна.

Russian_Royal_Family_1911_720px

Семейството му се влюбва на минутата в тях и скоро вече са поръчани яйца за всички Велики княгини и за престолонаследника.

faberge 6

Благодарение на мигновения успех, Фаберже получавал постоянни поръчки за императорския двор и изработил едно след друго 10 яйца-за цар Александър III, който всяка година, до смъртта му през 1894 г., подарявал по едно на жена си Мария Фьодоровна; и още 44 — в периода между 1895 и 1916 г. — за цар Николай II за подарък на майка му, по това време вдовстваща императрица и за съпругата му, Александра Фьодоровна. Като цяло, по императорска поръчка са направени 54 великденски яйца. Може да се предположи, че има и няколко яйца, които са били подарени и на други членове на императорското семейство.

1ff8a7b5dc7a7d1L

31fefc0e570cb38L

149e9677a5989fdL

f7e6c85504ce6e8L

Фаберже ги украсява със скъпоценни камъни и всяко от тях съдържа изненада – миниатюри, миникопия на царски яхти, дворци, влакове, паметници, фигурки на птици и много други. Яйцата се превръщат в символите на империята на дворянската фамилия Романови, отразяващи характерния за руския кралски двор разкош и фамозност. Всяко от тези яйца има уникална история!

Faberge_Egg_Wallpaper__yvt2 (1)

Едно от най-прочутите яйца е това, което получава Княгиня Анастасия – зеленото малахитено яйце, което е и музикална кутия! То е в сюжетния център на филма „Принцеса Анастасия“ – подаръка, по който баба й я разпознава от стотиците претендентки… Знаете историята – след разстрела на руското императорското семейство от болшевиките, след като не са намерени останките на принцеса Анастасия, тръгват спекулациите, че тя се е спасила от разстрела и баба й/която се спасява в Париж/, я търси по цял свят… Дали я намира или не?  Това е една от мистериите на новата ни история, но ето го музикалното яйце на Принцеса Анастасия, оцеляло до днес, без особено убедително обяснение как!

1899-12panelegg

0_8c48b_a864290f_L


61NOmBx2OCL__AA1168_

seafountain_large

russian-faberge-egg-3_48

T274h6_med_faberge_eggДнес, със сигурност са запазени 45 яйца, направени по императорска поръчка. Има запазена фотография и на още едно. Други 5 са известни по описания. Съхранено е и едно от двете незавършени яйца, работата по които прекъсва през 1917 г. Сред запазените до ден днешен има такова с миниатюра на сибирски влак, с крайцер, с кокошчица от цветно злато, яйце-часовник, яйце-портретна галерия на императорското семейство.

faberge_eggs_600x450
Революцията от 1917 г. слага край на славната кариера на Фаберже. Майсторът продава своите дялове от фирмата на сътрудниците си и напуска Русия. Умира в изгнание — тленните му останки са пренесени от Швейцария и погребани редом с тези на жена му в Кан.

88499535cv

 Предполага се, че общата стойност на тези яйца е около 350 милиона долара. За съжаление осем от тях са изчезнали. Тук  ви показваме  само част от яйцата…

faberge-eggs7

Проследете нашият албум във Facebook – в него ще ви покажем всичките оцеляли до днес яйца на Фаберже в специален албум, посветен на днешния Великден.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)