Южнокорейски филм отвя фаворитите и спечели „Златната палма“ в Кан

28 май 2019

Въпреки прогнозите, че някое от по-популярните заглавия тази година ще триумфират в Кан, в крайна сметка най-ценното отличие от фестивала замина за Азия.

Големият печеливш се оказа филмът на южнокорейския режисьор Бонг Джон Хоо – „Паразитът“, като е любопитно да отчетем, че това е втора поредна година, в която „Златната палма“ се печели от страна от този континент – през миналата наградата грабна японеца Хирокадзу Коре-Еда за „Джебчии“.

Бонг Джон Хоо получава наградата от именития си колега Алехандро Гонзалес Иняриту.

Бонг Джон Хоо получава наградата от именития си колега Алехандро Гонзалес Иняриту.

Бонг, чието име през 2017 г. вдигна също много шум със скандала около неговия продуциран от „Нетфликс“ филм „Кроазет“, е първият южнокореец с награда от най-големия кинопреглед в света. Журито отличи и дебютния игрален филм „Атлантик“ на младата Мати Диоп, живееща в Париж, но със сенегалски корени, чиято мигрантска история спечели втората награда.

Ройтерс изтъква, че за нея това е голям удар – не само защото от 21 заглавия в конкурсната програма, едва четири бяха дело на режисьори, но и защото е първата чернокожа дама, въобще съревноваща се за „Златна палма“.

Мати Диоп (вдясно) приема поздравления.

Мати Диоп (вдясно) приема поздравления.

Иначе „Паразитът“ разказва за противоборството между бедни и богати и проследява историята на членовете на едно изнемогващо в нищета семейство. Благодарение на изобретателността си, а също и на поквареността си, то успява да завладее луксозния дом на богат капиталист и тотално да разбие живота му.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)