23434744_1530477797036200_6660025909349888058_n

Юнашки тиган за здраве и берекет на Земенския манастир

16 ноември 2017

На 11 ноември, в слънчевия съботен ден, малкия град Земен празнува троен празник. В деня бе Освещаването на Светия Кръст Господен, подарен на града от Димитър Барбуков, а след това в двора на Земенския манастир Свети Йоан Богослов бе отпразнуван Деня на Плодородието и почетен празника на Свети Мина с курбан за здраве и берекет.

Още по темата: Светият Кръст над Земен се извиси с благословията на Църквата

23379874_1530474993703147_7507623407461992646_n

Курбанът бе приготвен от юнашкия екип на юнашкия тиган. Всъщност екипът се състои от няколко нежни девойки, но с чевръсти ръце, а юнакът на чело на вкусотията и приготвянето й е Ангел Ангелов, с когото имахме удоволствието да ви запознаем в разговора ни от Копривщица.

Още по темата: Ангел Ангелов – един интересен човек с голяма душа

23473170_1530474990369814_317493472390878244_n

Юнашкият тиган на гости в Земенския манастир за празника на Свети Мина и Деня на плодородието

В големия тигат бе приготвен курбан за 400 души и за тези които се съмняват, веднага ще уточним, че храната свърши и всичко бе изядено. Не защото не стигна, а защото беше много вкусно.
Ето и рецептата:

пилешко бяло месо
червени и зелени чушки
лук
грах
моркови
варена царевица

магданоз, чубрица
олио, сол, черен пипер, червено вино

TON_7594

Още по темата: Слънчев и благодатен Ден на плодородието в Земен

Захващайте юнашкия тиган и почвайте! Важно е да се готви на бавен огън и продуктите да се прибавят един по един, според времето необходимо за готвенето им.

TON_7591

TON_7593

Приготвянето на ястието отне около 5 часа, а после всички гости на Деня на Плодородието и Освещаването на Кръста  се почерпиха за здраве.

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)