belgium-2108246_960_720

ЮНЕСКО извади култов белгийски карнавал от списъка за световно наследство

14 декември 2019

ЮНЕСКО извади ежегодния карнавал в белгийския град Аалст от списъка си за световно културно наследство заради постоянни обвинения в антисемитизъм.
С безпрецедентен ход Междуправителственият комитет на ЮНЕСКО за опазване на нематериалното културно наследство заяви, че изтегля карнавала „заради непрекъснато повторение на расистки и антисемитски изяви“ по време на събитието, цитира АФП.

46ad457cded5fea6f8b6092c44114070

Карнавалът на Аалст, в белгийския холандски горен регион Фландрия, е добавен в списъка на ЮНЕСКО за нематериалното културно наследство на човечеството през 2010 г.
Но присъствието в парада на плакати, окарикатуряващи православни евреи с криви носове и седнали върху златни торби, възмути 40-хилядната еврейска общност в Белгия.

През март ЮНЕСКО заяви, че ще бъде „бдителна и безкомпромисна по отношение на подобни събития“ и се очакваше, че карнавалът трябва ще бъде изтеглен от списъка на срещата на 12 декември.
В изявление, направено от срещата в Богота, в което се обявява решението, се казва, че „ЮНЕСКО е вярна на своите основополагащи принципи за достойнство, равенство и взаимно уважение между народите и осъжда всички форми на расизъм, антисемитизъм и ксенофобия“.

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)