Явор Захариев – момчето, което говореше с небето!

06 април 2019

Just spread your wings and fly with me again, we’re never going to touch the ground
Did you ever want to reach the sun? I spread my wings and fly
We’ve always wanted to be free, we’ve rising up above the streets
Just spread your wings and fly…

Момчето, което говореше с небето… Звучи малко клиширано, но всъщност описва доста точно човекът, който беше Явор Захариев извън музикалната сцена. За нея, той трудно можеше да се побере в което и да е клише – беше си абсолютно явление с буквално неповторимия си тембър, който чуеш ли веднъж, никога повече не можеш да сбъркаш.

Като личност обаче, беше от хората, които те грабват на мига с чистосърдечното усещане за доброта, която извира от сърцето. Мил, внимателен и много, ама много чувствителен към всичко, което ни заобикаля – то какъв ли друг можеш да си, за да бъде изкуството част от живота ти… Сякаш просто не беше част от същата тая сурова, на моменти брутална реалност на съвремието ни.

Снимка: Esquire.Bg

Снимка: Esquire.Bg

„Вече искам да водя битката с демоните си сам. Другото означава да наранявам хората, които обичам, а аз не искам да правя това„, призна навремето той, малко след като разкри зависимостта си към наркотиците. Беше три години в комуна в Хърватия, където се бореше с порока си, вероятно помните, точно по онова време, в което буквално изчезна от сцената до степен, предизвикваща неповторима носталгия.

„Може да имам много белези, но продължавам напред„, това бяха думите му, когато се завърна, повярвал, че е победил в тежката битка. А Явор умееше да печели битките си. Още през 2001 година, когато Gravity Co. се появи сякаш от нищото и пусна първия си хит Awake, за да се затвърди във времето досега като най-добрата електронна инди банда въобще в България, печелейки хиляди фенове в ъндърграунда и стотици награди. Албумите им се изкупуваха за часове след пускането на пазара, билетите за концертите също.

Gravity Со

„Ако не можем да правим музика заради хората, то тя е нищо, защото музиката съществува именно заради тях. За да я споделим, да предадем истинската й емоция. Аз съм един истински късметлия, че мога да правя това, което обичам“, казваше той, а очите му искряха, както правеха винаги, когато говореше за музика. Вярвате или не, сцената у нас вече няма да е същата.

По ирония на съдбата, Явор си отиде точно, когато трябваше да се завърне ударно на нея и да се възроди с Gravity Co. Какви са причините за това, едва ли някога ще разберем. Фактите са, че бе открит на тавана на дома си в „Лозенец“, престоял почти три дни с тежки травми и така и не успя да спечели най-важната битка в живота си, напускайки този свят малко преди да навърши 39 години.

С най-близкото си същество в последните месеци - лабрадора Рива.

С най-близкото си същество в последните месеци – лабрадора Рива.

Спомням си една реплика от любим филм, която преди години се загнезди в съзнанието ми: А защо Бог прибира добрите хора на небето? Ако се доверим на усещането си.. защото понякога и Бог има нужда от подобна доброта. Почивай в мир, Яворе! Момчето, което говореше с небето…

Автор: Митко Попов

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)