Масло

Мислим, че купуваме краве масло в България? Да, ама не!

21 октомври 2017

„От изследвани десет марки краве масло от асоциация „Активни потребители“ само в две няма проблеми. В пет марки има груби нарушения, които са директно фалшификации на оригиналния продукт„, с тази неприятна новина беше сюрпризиран масовият потребител в България от изпълнителният директор на асоциацията Богомил Николов.

Както вероятно мнозина са предполагали, информацията, която се предлага за съдържанието в продукта, е невярна, но това всъщност е „най-безобидният проблем“. По думите на Николов, при две от изследваните търговски марки, мазнините са доста далеч от посочения процент – 82 (това е световният стандарт). В други три, водата е значително повече от стандартният процент – 16 или пък са добавени немлечни мазнини.

Снимка: Lechitel

Снимка: Lechitel

Отчитайки вредата за здравето ни обаче, основният проблем е наличието на натамацинин (Е325) в маслото и то въпреки категоричната забрана за използването му в целия Европейски съюз. Той се добавя, тъй като увеличава значително срока на годност (спира мухъла и плесента). „Вложените количества в изследваното масло са между 8 и 32мг/кг, което е твърде висока цифра“, обяви пък управителят на „Център по биология на храните“ д-р Сергей Иванов.

Очевидно дори и налаганите санкции на КЗК в последните години не успяват да спрат злоупотребата при производство на хранителни продукти у нас, като според Богомил Николов, единственият реален начин това да спре да се случва, е да се криминализира влагането на подобни съставки в храните. Той даде за пример Белгия, където след случай с фипронил в яйца, двамата виновници получиха ефективни присъди.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)