cherveni-pisani-qica

Яйца са се боядисвали и преди християнството да бъде прието от българите

29 март 2015

Яйца са се боядисвали и преди християнството да бъде прието от българите. Това е традиция, която идва от езически времена. Впоследствие е преобразувана в изконно християнска традиция. Това заяви за БГНЕС Ирина Кръстева от Музей за история на София.

В Музея отвори врати Великденско ателие за деца. Възрастовата граница е по-широка – деца от 4-5-годишна възраст, които тепърва започват да развиват приложните си способности, до тийнейджъри, на които им е интересно.

В ателието се приготвят различен тип декорации – за украса на дома и пространството около него, картички за близки и приятели. Този тип занимания са подходящи и за по-големи деца. „Постарахме се да работим с традиционни материали, като различни типове цветни хартии, сатенени панделки, картони, хартия, картонени чинийки, сатен, вата. Стремим се да използваме достъпни материали, които могат да бъдат закупени навсякъде, за да може, който хареса идеите ни да си направи допълнително вкъщи“, посочи тя.

„Възпитателната и образователна функция на Музея е нещо, на което много държим. Когато децата идват в ателието първо ги запознаваме с традициите, защо и как празнуваме Великден. Защо точно червено е първото яйце, което трябва да се боядиса. След това залагаме на практическата работа“, добави още Кръстева.

Ателието работи с училища и групи, но сега е доста засилен индивидуалният интерес, като много майки записват дечицата си. До момента са минали около 200 и до края на работата на ателието се очаква да минат още толкова дечица.

снимка: gradvelin.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)