Yanis Varoufakis

Янис Варуфакис подаде оставка

06 юли 2015

Финансовият министър на Гърция Янис Варуфакис обяви, че подава оставка в изненадващо изявление, часове, след като правителството постигна огромна победа на референдума, на който гражданите отхвърлиха спасителните мерки на кредиторите.

Скоро след обявяването на резултатите от референдума, бях наясно с определени предпочитания на някои участници на Еврогрупата и някои „партньори “ за моето…“отсъствие“ от заседанията. Министър-председателят прецени, че това ще е потенциално полезно за постигането на споразумение. Поради тази причина аз напускам Министерството на финансите днес„, заяви Варуфакис, който често е в конфликт с кредиторите в преговорите през последните месеци. Той обясни причините за решението в блога си, след като обяви новината в своя Туитър.

Оставката на Варуфакис идва часове, след като мнозинството от гръцките граждани отхвърлиха условията на международните кредитори. На референдума вчера 61,31% от гласувалите се обявиха срещу предложенията на ЕК, ЕЦБ и МВФ. Правителството на премиера Алексис Ципрас и самият Варуфакис призоваха сънародниците си да гласуват с „Не“ на вчерашното допитване.

Резултатът от неделния референдум в Гърция, на който по-голямата част от гражданите гласуваха против условията за споразумение, поставени от кредиторите по дълга на страната, може да застраши финансовата стабилност в Европа. Тази гледна точка се съдържа в публикация в американския вестник „Ню Йорк таймс“ (New York Times).

В неделя гърците дадоха зашеметяващ отпор на европейските лидери, в резултат на историческо гласуване те решително отхвърлиха условията на споразумението, което предлагаха кредиторите, това може да стане причина за преразглеждане на мястото на Гърция в Европейския съюз, както и да подкопае финансовата стабилност на Европа„, се посочва в публикацията.

Според изданието, в светлината на резултата от референдума, „се запазва вероятността кредиторите да си отидат, оставяйки Гърция пред заплахата от фалит, финансов крах и изключване от еврозоната, а в най-лошия случай – и от ЕС“. Освен това, както се отбелязва, сега „залогът е повече от самото членство на Гърция в Европейския съюз, експертите изразяваха най-различни версии за това, какво означават резултатите от гласуването за бъдещето на еврото и за световните финансови пазари“. Вестникът в тази връзка констатира, че в понеделник сутринта азиатските пазари откриха с понижение на котировките.

Петролът поевтиня.

Окончателните официални резултати от гласуването на неделния референдум в Гърция са: 61,31% от гласувалите избраха да не се съгласят с натиска на Брюксел, от другата страна са 38,69%, които избраха „да“. Участието възлиза на 62,5%. /АФП,ТАСС, БГНЕС

снимка: theguardian.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)