gallery-1514474947-super-blood-moon-paris

Януари със Супер Синя Кървава Луна

29 декември 2017

Ако фразата „веднъж на синята луна...“ предполага рядкост, тогава небесната странност на следващия месец е космическият еквивалент на митичния еднорог. Супер Синя Кървава Луна ще се издигне в небето на 31 януари 2018 г. и комбинацията от не една, а цели три изключителни обстоятелства в едно, ще го превърне в една от най-интересните възможности за наблюдение на небето в годините.

Започвайки с първото прилагателно, подобна Супер Луна се появява, когато Луната достигне пикова плътност по време на своя перигел. Тъй като сателитът се приближава до Земята, Луната може да се появи до 14% по-голяма и 30% по-ярка от нормалното, според Space.com. Въпреки, че самият термин е съвсем нов, Супер Луната може да се появява  многократно годишно.

landscape-1514475109-super-blood-moon-mainelandscape-1514475109-super-blood-moon-maine

Следващата уникалност и съответно прилагателно е Синя Луна. Това вече е доста рядко явление. Синята Луна настъпва, когато две пълни луни се случват в рамките на същия календарен месец. Тъй като Луната има свой „месец“, наречен lunation, който продължава 29,5 дни, тези събития се случват веднъж на всеки две години и половина, обяснява НАСА. В този случай, първата пълна Луна се издига на 1 януари, като втората пълна Луна на 31 януари ще е Синя.

Явлението Синя Луна не превръща Луната в „синя“ в буквалния смисъл, но последното прилагателно от уравнението ще „хвърли“ небесното тяло в цветен нюанс. Луната ще е пурпурна или Кървава, както я наричат. Тъй като Земята се изравнява перфектно в оста между Слънцето и Луната, сянката на планетата ни блокира слънчевата светлина за сателита и атмосферата  огъва светлината по начин, който създава уникален визуален ефект. Тези лунни затъмнения се случват само около два пъти годишно, тъй като Луната се ориентира под ъгъл в сравнение със Земята, така че точно това подравняване сама по себе си е необичайна гледка.

Комбинирането на три уникални за Луната момента в едно, ще превърне 31 януари в един наистина специален Лунен спектакъл. 

Newsweek

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)