алкохолна напитка, вишна

Японците откриха как да правят алкохол от дървета

06 май 2018

Представители на Научноизследователския институт по горско стопанство и горски товари в Япония заявиха, че при експеримент са получили алкохолна напитка от дърво, съобщават от Phys.org. Те се надяват, че продуктът ще е готов за продажба в близките три години. Желанието им е да се обединят с представител от частния сектор.

В състава на напитката влиза кора от дърво. Първоначално учените я превърнали в гъста маса, а след това добавили дрожди и ензими, които предизвикват процеса на ферментация. Това станало без повишаване на температурата, което според учените, позволява на напитката да съхрани вкуса и аромата на дървото. Специалистите изпробвали два процеса при създаване на напитката – варене и дестилация, като вторият се оказал по-добър.

В експеримента са използвани три вида дървета – кедър, бреза и вишна. От четирите килограма кедрови кори се получила 3,8 литра напитка. Съдържанието на алкохола в нея било 15%.

Ферментирала дървесина се използва за производство на биогориво, но е токсична и без вкус. Технологията на японските специалисти прави напитката безопасна, тъй като не се използва сярна киселина за разграждане и не се се загрява.

превод и редакция: Силвия Аризанова

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)