okra

Яхния от бамя по гръцки

30 ноември 2018

Необходими продукти:
бамя – 500 г
лук – 1 глава, голяма
моркови – 1 бр.
чесън – 1 – 2 скилидки
домати – 2 бр.
доматен концентрат – 1 с.л.
брашно – 1 с.л. с връх
червен пипер – 1 ч.л. с връх
риган – 1 ч.л.
джоджен – 1 ч.л.
целина – 2 щипки, на прах
магданоз – 3 – 4 стръка
зехтин – 5 с.л.
лимони – сок от 1/2 бр.
сол – на вкус
черен пипер – по желание

Начин на приготвяне:
Почистете бамята от дръжките и измийте под течаща вода. Поставете на силен огън вода с малко сол и щом заври пуснете зеленчука за 3-4 минутки в нея, след това извадете и отцедете добре. Накълцайте лука на ситно и го запържете в зехтина заедно с лъжичка вода и малко сол. Щом омекне добавете чесъна и моркова, настъргани на много фино ренде. Разбъркайте и пържете 1-2 минутки. Сипете доматите нарязани на ситно или настъргани. Добавете и доматения концентрат и червения пипер. Пържете до изпаряване на отделената от тях течност и тогава сложете бамята. Налейте вода колкото да покрива около 2 пръста продуктите и варете 20 минути на умерен огън под капак. Овкусете с подправките и сол колкото е необходимо, като заделите част от свежия магданоз за поръсване накрая. Изцедете сокчето от половин лимон. Размийте брашното с малко вода, така че да не се образуват бучки. Налейте кашата в ястието, което по желание може да разредите с още вода. Варете 5 минутки и свалете от огъня. Готовата яхния поръсете със свежия накълцан на ситно магданоз и поднете гореща.

Снимка:  Myjewishlearning.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)