Пиза

​Кулата в Пиза леко се е изправила

23 ноември 2018

Наклонената кула в Пиза е стабилна и дори леко се е изправила благодарение на дейностите по нейната реставрация. Това съобщи екип от експерти по съхранение на средновековния паметник, цитиран от БНТ.

Емблематичната кула в Пиза се е изправила с 4 см за последните 17 години, но най-важно е, че камбанарията е по-стабилна от очакваното, посочват експерти. През 1990 г. туристическата забележителност беше затворена за посещения за първи път от 800 години заради риск от срутване. Тогава отклонението достигаше 4,5 м от вертикалата. Последва мащабна консервация между 1993-та и 2001-ва на стойност 225 милиона евро.

Наклонът при кулата се е появил малко след построяването ѝ

Наклонът при кулата се е появил малко след построяването ѝ

През последните 17 години състоянието на средновековния паметник се следи внимателно чрез сензори, отвеси и оптични уреди. Наклонът е стар колкото самата кула, появил се е пет години след началото на строителството през далечната 1173 г.

Според Роберто Чела, който е отговорник по поддръжката, подпочвеният слой в Пиза е мек, а кулата тежи около 14 500 тона. Този натиск причинява слягане на почвата, а оттам и типичния наклон на паметника. Сега туристите може да са спокойни при посещението на един от паметниците, част от Световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Вижте още: За кулата в Пиза, която всъщност е камбанария…

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)