2-880x586

1 август е Денят на градинаря

01 август 2020

На днешния ден отбелязваме Деня на градинаря. Честването на празника е възобновено на 1 август 1993 г. в град Брезово, Пловдивско.

По този повод ви предлагаме няколко полезни съвета при поливането:

  1. Хубаво е да се поддържа еднакво ниво на влажност. Въпреки това лекото изсъхване преди поливане подсилва растежа на корена на растението.
  2. Поливайте рядко, но с повече вода. По-добре е да се полива по-рядко, но с много вода, отколкото често с малко.
  3. Добре е да се полива късно вечер или рано сутрин. Така се изпарява по-малко вода и растенията могат да си набавят достатъчно в очакване на жегите през деня.
  4. Избягвайте да поливате листата на растенията. Ако са мокри през нощта, могат да заболеят, а ако има вода по тях и слънце, може да получат белези от изгаряне.
  5. Използвайте подходящото количество вода за съответните растения. Важно е тя да достига до корените. Ако е твърде малко, тя може да остане само на повърхността. Същевременно не трябва и да се прекалява. Някои култури в определени периоди от развитието си, имат нужда от по-малко напояване.
  6. Когато поливате с повече вода, добре е да я сипвате на части. Водата се нуждае от известно време, за да проникне в почвата, иначе има вероятност да се разлее наоколо и само малка част от нея да отиде, където е необходимо.
  7. Поливайте от различни посоки растението, тъй като иначе може да се развие предимно в едната посока и няма да може да се възползва пълноценно от хранителните вещества в почвата.
  8. Избягвайте прекаленото поливане. Така може да се подтисне въздуха на корените в почвата.

публикацията подготви: Силвия Аризанова
снимка: pixabay.com

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)