momina1366x768

1-ви май е и Денят на момината сълза

01 май 2017

С очарователно нежен вид, неподражаем аромат, срамежливо скрило белите си камбанки сред зелени листа, това цвете е любимо на мнозина. Непретенциозно, скрито под сенките на дървета и храсти, то се разпространява бързо и прави цели полянки от широки зелени, леко оребрени листа, в пазвите на които са се скрили нежно зелени стебълца, по протежение на които са се подредили нежно бели камбанки. Момината сълза (Convallaria majalis) е цветето на май, което изглежда толкова скромно и същевременно толкова очарователно.

Във Франция денят на момината сълза е истински празник със стародавна история, идваща още от XVI-ти век, когато на 1 май Шарл ІХ раздал на дамите от двора букетчета от момини сълзи и пожелал това да се повтаря всяка година на този ден. През годините тази традиция е утвърждавана, за да бъде в наши дни един прекрасен празник на „Цветето на щастието“ (каквато е и четирилистната детелина) не само във Франция, но и в Белгия, в някои кантони на Швейцария, в Андора. Та колко са растенията, на които в научното наименование на които стои месеца, в който цъфтят – majalis. Момината сълза е непосредствено свързана с месец май. Съществува легенда, според която друг скромен, но изящен и очарователен представител – Славеят тъгува за момината сълза и се завръща в гората чак, когато тя започва да цъфти и разнася прелестния си аромат. Други поверия свързват това нежно цвете със смирение, невинност, тържество на щастието и любовта. С момината сълза в първия ден на май са свързани народни обичаи в много европейски страни. В Германия младежите поставят на прозорците на своята избраница букетче момини сълзи, във Франция тези букетчета се завързват даже за опашките на кравите, в Англия деца разнасят по къщите букетчета срещу дребни монети, които после даряват в помощ на някой нуждаещ се. Момината сълза в религията е свързвана с образа на Дева Мария. Тя е символ на скромност, невинност и чистота. Без да е специално чествана или свързана с някаква народна традиция в България, момината сълза се възприема също като символ на невинност и чистота.

Момината сълза е предпочитана и за булченските букети / снимка: afloral.com

Момината сълза е предпочитана и за булчинските букети / снимка: afloral.com

За североамериканските индианци, живеещи на територията на днешния щат Масачузетс, момината сълза е свещено цвете. В Западното полукълбо това цвете расте само в този щат. Учените предполагат, че то е попаднало там по някакъв начин от Европа и кой знае защо не се е разпространило другаде. Сега момината сълза е един от трите символа на Масачузетс, другите два са – брястът и чайката.

Момината сълза е отровна, но извлек от нея помага на човешкото сърце да работи по-добре. Не по-малко от този извлек за работата на сърцето помага и самата красота на нейните цветове, внушаващи допълнителен стимул за живот. В различните страни от нея приготвяли различни спиртни извлеци, отвари и лекарства. Дори за известно време момината сълза била емблема на докторите по медицина. Любопитно е, че на някои старинни портрети Николай Коперник е изобразен с букетче момини сълзи в ръка, поднесени му в знак на лекарски заслуги, защото великият астроном е бил и прекрасен лечител.

В настъпващия май потърсете сред цъфналите момини сълзи, онова стръкче, което носи 13 бели камбанки, за да бъде късмета с вас през цялата година.

по материали на: k-decobg.blogspot.bg, kasnaprolet9999.blog.bg
снимка: million-wallpapers.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)