1 декември - Световен ден за борба срещу ХИВ/СПИН

1 декември – Световен ден за борба срещу ХИВ/СПИН

01 декември 2014

Днес отбелязваме Световния ден за борба срещу СПИН, целта, на който е да насочи общественото внимание към проблемите от ХИВ вируса и да подчертае необходимостта от подкрепа и разбиране за хората, живеещи със СПИН.

В световен мащаб с вируса на имунната недостатъчност всеки ден се инфектират около 7100 души. У нас от началото на годината до края на юли са открити 113 серопозитивни лица.

За първи път този ден се отбелязва през 1988 г. Първите случаи на СПИН са регистрирани в САЩ, Хаити и Африка още през 1977 и 1978 г. Първите публикации по темата се появяват в началото на 80-те години в САЩ, а през 1982 г. Центровете за контрол и превенция на заболяванията в Щатите официално въвеждат името СПИН.

Всяка година на 1 декември доброволците на БМЧК-София отбелязват Световния ден за борба срещу ХИВ/СПИН с мащабна информационна кампания на територията на София. В подготовката, организацията и провеждането на изявата се включват над 100 доброволци, служители на БЧК, университети, училища и други неправителствени организации.

Днес, между 10.00 и 12.00 ч. мобилни екипи на младежката организация на Червения кръст ще раздават информационни материали и презервативи на територията на средни и висши училища в София. От 12.00 до 16.00 ч. на пл. „Св. Неделя” до метростанция „Сердика” доброволците на БМЧК ще насърчават минувачите да се изследват за ХИВ анонимно и безплатно от мобилен екип на КАБКИС (Кабинет за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН) на Сдружение „Здраве без граници”. Информационната акция се осъществява със съдействието на Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН” към Министерството на здравеопазването. В подлеза на метростанция „Сердика” от 15.00 до 18.00 ч. младите червенокръстци ще информират столичани по темата.

В 18.00 ч. от пл. „Св. Неделя” доброволци и представители на партньорски организации в знак на съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН ще направят шествие по бул. „Витоша” до пилоните на НДК, където в 19.00 ч. ще запалят панделка от свещи – символ на движението за борба с коварния вирус.

снимка: america.aljazeera.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)