image11

1 май – Денят на труда! Спорен или безспорен?

01 май 2017

Денят на труда и на международната работническа солидарност,  1 май, се отбелязва ежегодно. Спорен или безспорен е този празник? Дали някой се наема да даде категоричен отговор?
Ние, българите, нали сме „царе“ на това да категоризираме и дефинираме обществени навици и ценности, може пак да опитаме.
СПОРЕН, ще кажат едните. Защото мразят наследството от миналото. Хора, на които соц спомените им горчат и манифестацията не означава нищо. Спорен, защото стои въпросът дали подобен ден има нужда от празник.
БЕЗСПОРЕН, ще отговорят другите. Все пак това е празник, роден и замислен извън България и поне няма да се самоукрепваме до припадък, че ние сме си го измислили. Безспорен, защото почиваме! Още един почивен ден, с който празнуваме всъщност Деня на труда… На това последното и мислителят ще изпадне в драма: защо празнуваме труда с мързел и поредната доза безкрайни празници?!

1 май - спорен или безспорен?

Манифестация за Деня на труда от времето на социализма у нас. снимка: lostbulgaria

Все пак, за да опресним своята памет, нека си припомним, че на тази дата много страни честват обществените и икономически постижения на работническото движение. Историята на празника се свързва с международното социалистическо движение през 19 век и работническите протести за зачитане на елементарните социални права. Началото се поставя на 1 май 1886 година в САЩ, когато профсъюзите провеждат неофициална национална стачка, в която вземат участие над 300 000 работници от цялата страна с искане за въвеждане на официален 8-часов работен ден.

През 1889 учредителният конгрес на Втория интернационал, проведен в Париж, призовава за международни демонстрации в знак на солидарност към протестите в Чикаго. През 1904 година Международната конференция на социалистите в Амстердам призовава “всички социалдемократически партии и профсъюзи от всички страни да демонстрират енергично на Първи май за официалното признаване на 8-часовия работен ден, за световен мир.” Тъй като най-ефективният начин за демонстрации е стачката, конгресът решава, че е “задължително за всички пролетарски организации от всички страни да спрат да работят на 1 май, навсякъде, където е възможно без негативни последици за работниците.”

Манифестация за 1 май - Ден на труда в центъра на София

Манифестация за 1 май – Ден на труда в центъра на София

Денят на труда е един от официалните празници в Република България. Първият опит за честване на Първи май в България е от Топографското дружество през 1890 г. Обявен е за официален празник през 1939 г.От 1945 г. комунистическата власт в Народна република България започва да чества празника ежегодно. Държавата отбелязва Първи май с мащабни манифестации из цялата страна, в които задължително взимат участие държавните служители. Те се провеждат на централния площад във всяко населено място.

След края на комунистическия режим в България през 1989 г. Първи май продължава да е официален и неработен ден.

Източник: Уикипедия
Снимки: lost bulgaria

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)