item_item12

10 европейска града скачат срещу Airbnb

24 юни 2019

Десет европейски града поискаха официално помощ от Европейския съюз (ЕС) срещу монопола на Airbnb на пазара на жилища, предава EuroNews, цитирайки отворено писмо на градския съвет на Амстердам. То е подписано още от Барселона, Берлин, Бордо, Брюксел, Краков, Мюнхен, Париж, Валенсия и Виена.
В него се посочва, че платформи като Airbnb, въпреки че твърдят, че искат да си сътрудничат с местните власти, „на практика не го правят или го правят само на доброволни начала“.
1 yZ1LPIcXnnW6Ubmp2M-0rQ
Искът идва след становище на ЕС, според което Airbnb се освобождава от френското законодателство да предоставя информация на местните власти относно данните за отдаване под наем. На практика така компанията излиза от профила на традиционните фирми в сектора.
Това поставя и въпроса как ще се идентифицират евентуални правни нарушения. Опасенията са, че ще става трудно, а публичното финансиране ще бъде прекомерно натоварено.
Сега действащото законодателство „ни прави практически безсилни срещу глобално действащите компании за краткосрочно отдаване под наем“, смятат местните власти. В писмото си те твърдят още, че градовете най-добре разбират нуждите на своите жители. Според тях предоставената безгранична свобода на пазара на наеми – на Airbnb от генералния адвокат на ЕС, ще попречи на мерките за градско планиране и жилищно настаняване.
Твърдейки, че разбират значението на туризма като източник на доходи и на заетост за местните, те не вярват, че фирмите на този пазара трябва да бъдат освобождавани от регулации. „Едно нещо трябва да бъде ясно“, пише в писмото, „един картбланш за платформи за отдаване под наем за ваканции не е решението“.
Според градските съвети, за да служат най-добре на жителите си, властите трябва да имат възможност да регулират наемите в своите квартали. В тази връзка краткосрочната система за отдаване под наем, която има Airbnb, влошава много социалните проблеми в градовете.

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)