queen-elizabeth-ii-3

10 изненадващи факта за Елизабет Втора

09 септември 2015

Днес кралица Елизабет Втора ще влезе в историята като най-дълго управляващия монарх във Великобритания. На 9 септември бабата на принц Джордж ще навърши 63 години 9 месеца и 2 дни, прекарани на трона. Нейно Величество ще изпревари прапрабаба си – кралица Виктория, която заема трона между 1837 г. и 1901 г. По този повод, тази, която твърдо отказваше да се отбележи събитието, в крайна сметка се съгласи да се появи публично, откривайки железопътна линия в Шотландия. За паметния момент 89-годишната кралица ще изнесе реч, в която ще благодари на поданиците си за подкрепата им, съобщи в. “Сънди Телеграф”.

„Трябва да се има предвид, че датата се смята от смъртта на баща й и тази на прапрабаба й“ , уточняват от Бъкингамския дворец. „Въпреки че тя си дава сметка за историческия характер на събитието, за нея това не е повод да има чествания“, уточняват още от двореца. Денят Елизабет Втора ще приключи в Балтимор, където ще вечеря в компанията на съпруга си, Кейт Мидълтън и принц Уилям. Един човек ще отсъства. Принц Чарлс ще е възпрепятстван от ангажименти, приети преди организацията на празненството.

По този повод vesti.bg изброява няколко малко известни факти за нея, които може би ще ви изненадат:

1. Тя не се нуждае от паспорт, за да пътува
Всички паспорти във Великобритания се издават от името на кралицата, а самата тя няма нужда от такъв документ, за да пътува. Всички останали членове на кралското семейство, включително принц Уилям и принц Чарлз, притежават паспорти

2. Умее да борави с огнестрелно оръжие
Тя демонстрира уменията си с по време на посещение в център за стрелба в Съри.

3. Елизабет Втора е служила в армията по време на Втората световна война
Кралицата е единственият жив монарх в света, служил във войната срещу Хитлер. Когато навършва 18 години, тя се присъединява към женската организация към британската армия

4. Кралицата е трениран механик
По време на службата си в британската армия Елизабет, която по онова време е принцеса, се учи да шофира военни камиони, както и да ги ремонтира.

5. Тя отбелязва два рождени дни
Кралицата не празнува един рожден ден годишно като обикновените хора. Тя е родена на 21 април, но официално рожденият й ден се чества в някоя от съботите в началото на юни с военен парад.

6. Изпращала е имейли преди повечето хора да знаят, че интернет съществува
Въпреки че се присъедини към „Туитър“ чак преди две години, британската кралица е изпратила първият си имейл от военна база през 1976 г.

7. Тя притежава повечето от немите лебеди във Великобритания
Много хора мислят, че кралицата притежава всички лебеди на Острова, но формално това не е вярно. Според сайта на британската монархия: „Короната има права на собственост върху всички немаркирани неми лебеди в откритите водни пространства, но кралицата упражнява собствеността си само в някои участъци на Темза и нейните притоци“.

BtTkD73CQAAIxnZ

8. „Фотобомбите“ не са й чужди
Изскачането в чужди снимки, известно в англоезичния свят като фотобомба, не е табу за британския монарх. По време на спортно първенство през 2014 година австралийската хокеистка Джейд Тейлър публикува в „Туитър“ своя снимка, на която на заден план се вижда усмихнатата Елизабет Втора, която гледа право в обектива.

9. Снимала се е с Джеймс Бонд
Това видео е заснето специално за откриването на Олимпийските игри в Лондон през 2012 г. На него се вижда как Даниел Крейг придружава кралицата, която се качва в хеликоптер, а после двамата скачат с парашут на Олимпийския стадион в британската столица. Кралицата може да е използвала дубльорка за скока, но предвид историята на подвизите й е трудно човек да бъде сигурен дали не е скочила сама.

10. Знаменитости се редят на опашка, за да се срещнат с нея.
Фотомодели, актьори, холивудски звезди и музиканти – кралицата се е срещала с всички.

снимкa: totallyuselesstrivia.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)