2f530e7fd4720a6493d56bcf334b7897

10 незабравими цитата от Алфред Хичкок

13 август 2018

Алфред Хичкок е роден на 13 август 1899 г. в Лейтънстоун, Лондон. Баща му е продавач на птици. Алфред следва в колежа „Свети Игнаций“, а след това в Университета в Лондон, където учи за инженер. През 1920 г. започва да работи във филмовата индустрия. За няколко години се издига до сценарист и асистент режисьор.

През 1926 г. Хичкок се жени за Алма Ревил, с която са заедно до смъртта на режисьора. Имат едно дете.

Създател на много от похватите на жанра психотрилър, Алфред Хичкок допринася повече от всеки друг за оформянето на съвременното кино. Емблема на неговите филми са неочакваните обрати, напрегнатите сценарии и майсторски създадената атмосфера на тревожно очакване и неопределеност.

Хичкок твърди, че успеха на един филм се дължи и на участието на поне една звезда. Той спазва това правила и снима Лорънс Оливие, Грегъри Пек, Кари Грант, Ингрид Бергман, Джеймс Стюарт, Грейс Кели, Ким Новак, Шон Конъри, Пол Нюман, Типи Хедрен, Шърли Маклейн, Брус Дърн. А да изреждаме лентите, заснети от него, едва ли има смисъл…

Заради спецификата на своето творчество, той е наречен „краля на ужаса“. Хичкок няма нищо против да поддържа този имидж. За рождения ден на Мелани Грифит (която е дъщеря на неговата актриса Типи Хедрен), той ѝ подарява кукла, представляваща майка ѝ от филма „Птиците“, поставена в ковчег. Или пък спомена на Луис Бунюел за първата си среща с Хичкок, която се състои на една режисьорска сбирка. Бунюел току-що е заснел „Тристана“ (1970) и Алфред Хичкок цяла вечер му говорил, че е ужасно впечатлен от отрязания крак на Катрин Деньов. На фона на днешните „ужасии“ и в киното, и изобщо в ежедневието, неговите филми звучат като детска приказка.

Сър Алфред Хичкок остава като едно от най-влиятелни имена в историята на киното и често е определян като най-великия британски режисьор. В последните години от своя живот той получава признание за цялото си творчество, а в началото на 1980 г. кралица Елизабет II го посвещава в рицарство. Алфред Хичкок умира на 29 април 1980 г. в Калифорния.

Въпреки мрачната слава, която си е спечелил, Алфред Хичкок е бил човек с невероятно чувство за хумор и (само)ирония, в което може да се убедите и сами:

„Жената трябва да бъде като добър филм на ужасите – колкото повече неща оставя на въображението, толкова по-добре.“

„Щастлив брак е този, в който мъжът разбира всяка дума на жената, която тя не е казала.“

„Сега, като че ли стана много модерно да се затварят капсули с послания към бъдещите поколения, които да им дадат някаква представа за нас. Аз съм подготвил моя собствена капсула – сложил съм в нея няколко доста големи парчета динамит, барут и нитроглицерин. Трябва да я отворят през 3000 година и тя ще покаже кои сме ние в действителност.“

„Телевизията е направила много за психиатрията – освен че разпространява информация за нея, точно толкова добре и допринася за необходимостта от нея.“

„Телевизията е като тостера – натискаш бутона и всеки път изскача едно и също.“

Вижте още: 10 любими цитата от Ърнест Хемингуей

„Любовта е като партия бридж, в която всички блъфират – мъжете, за да спечелят, а жените, за да не загубят.“

„Най-добрите актьори, разбира се, са на Дисни. Слабите актьори просто ги трие.“

„Жена, която се съблича публично, ми напомня на режисьор, който в началото на филма съобщава развръзката.“

„Киното – това е животът, от който са изрязани скучните сцени.“

„Аз мога да екранизирам и „Пепеляшка“, само че зрителите веднага ще видят труп в каляската.“

снимка: pinterest.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)