2018-та година

10 неща, които да вземем с нас през 2018-та година

01 януари 2018

През изминалата 2017 г. все пак са ни са се случили много хубави неща, които си заслужава да вземем с нас и през следващата 2018-та година. Ако си мислите, че годината, която си тръгва е гадна и нищо хубаво не е станало, сега е моментът да направите списък с 10 неща, които сте постигнали или са ви зарадвали през нея. Помислете си и пишете – убедена съм, че има много такива, сами ще се учудите.

Вижте още: 10 неща, които да оставим в отминалата година

Тъй като вече настъпва януари добре е да си поставим целите за годината. Какво искаме и възнамеряваме да постигнем през 2018-та година. Формулирайте ги ясно и действайте. Така в края на настоящата година много по-лесно ще можете да направите равносметка и да се сетите за редица свои успехи и щастливи мигове.

10 неща, които да вземем с нас през 2018-та година:

1. Любовта

Това, което обичаме, хората, които са ни на сърце – защо да не ни придружават и през тази година. Любовта ни прави щастливи. Ако продължим да я даряваме, ще продължим и да й се радваме, да чувстваме топлина, уют и сигурност.

2. Мечтите

Винаги трябва да намираме време да помечтаем. Да си представим какво бихме искали да се случи, как бихме искали да се почувстваме и т.н. Мечтайте смело, дори да изглеждат фантастични и невъзможни, мечтите имат едно характерно свойство – имат навика да се сбъдват. Затова като начало ви трябват такива. Може да вземете един лист и да ги опишете подробно. Към края на годината надникнете в него – въобще няма да се учудя, ако вече вярвате, че всичко е възможно.

133

3. Семейството

Все сме заети и ангажирани с по-важни неща. А има ли нещо по-важно от семейството – от хората, които обичаме. Дори да са далеч от нас, дори да сме в една къща – винаги намирайте време през деня, което да посветите изцяло на тях. Това са вашите най-близки хора – родители, деца. Дарете им от своето внимание, намерете време да ги изслушате, да поиграете, да се посмеете или храните с тях. Светът ще се превърне в много по-топло и уютно място.

4. Работа по сърце

Дори да не ви посъветва никой, обзалагам се, че това, което ви доставя удоволствие да правите, ще продължите да го вършите и през 2018 г. Защото това, което обичате, не е работа, нали? Това е удоволствие. А освен това, в каквото влагате сърцето си, има навика да ви се отплаща по най-добрия начин. Може да се каже, че това, което обичате да работите е всъщност най-успешният бизнес, с който може да се захванете.

5. Усмивката

Винаги има на какво да се зарадвате. Усмивката е свидетелство за радост, носи блясък в очите, а обаятелната е в състояние да отвори заключени врати. Усмихваме се, когато нещо ни е приятно. Тъй като искаме да ни е хубаво и през 2018-та година, може да започнем от сега. Дори и да не се появят веднага поводи, може да започнем отзад напред – първо усмивка, а после хубавото и приятното само ще се появи.

133_1

6. Домът

Може да вземем с нас дома, не само в пряк, но и в преносен смисъл. Домът има специално място в сърцето ни. Мястото, където има топлина и където са хората, които ни обичат. В паметта ни може да изниква спомен за вкусната кухня на баба, прегръдките на майката, дори строгите думи на таткото може да са ни мили. За всеки домът се свързва с лични спомени. Те ни сгряват в трудни моменти, напомнят ни откъде сме тръгнали. Може да ги вземем с нас, като някаква вълшебна камина, която ни дава топлина, дори когато сме сами. Домът е мястото, където се връщаме от дълъг път, там, където се зареждаме, за да потеглим отново по пътеките на живота, който ни предстои.

7. Удовлетворение

Простирайте краката си според чергата, така твърди народната мъдрост. Такава е и тайната на удовлетворението – да сте доволни от това, което имате в настоящия момент. Това не значи да не си поставяте по-високи цели и да не искате повече. Но това не трябва да ви пречи да се радвате на всичко, което вече имате и да сте удовлетворени към настоящия момент. Ако сте прекалено взискателни към себе си и другите, ако все нещо не ви достига, има опасност да пропуснете нещата, които сте постигнали досега или появата на нови по-добри страни на другите около вас. По-добре да се радваме на това, което имаме, а не да недоволстваме от това, което нямаме.

8. Спокойствието

Много е трудно да се съхрани спокойствието, когато животът е изпълнен със затруднения, препятствия и хора, които не винаги са добронамерени към нас. Но си заслужава усилието. Добре би било да бъде част от нашия живот и през предстоящата година. Може да намерим занимание или спорт, който ни забавлява или доставя удоволствие. Така винаги, когато нещо ни разтревожи, ще може да се оттеглим за малко в собствен свят, където да творим или се упражняваме и така да си възвърнем спокойствието. Може би, ако в моменти на тревоги, се съсредоточим върху хубав спомен, ще можем да си върнем усмивката, която сме имали тогава и да си позволим да не се тревожим. Ако нещо ви разгневи, поемете дълго и продължително дъх, махнете с ръка и пуснете това, което е предизвикало гнева ви. Вие сте ключът към себе си, вие решавате дали да допуснете нещо да ви извади от равновесие или да отбележите съществуването му и да му кажете: „Майната ти”. Всяка минута е възможност нещо да се промени, тогава защо да се гневим на това, което след нея вече е минало. Вярата също дава спокойствие, когато знаеш, че някой те пази, че някой те закриля, че можеш да вярваш на човека, когото обичаш и т.н.

133_2

9. Пътуванията

Пътуването ни дава незаменими емоции, дарява различен поглед и зарежда. Дори, когато на пръв поглед ни изглежда лошо, в спомените може да се превърне в прекрасно приключение или хубав разказ, над който да се посмеем. Част от удоволствието от пътуването е това да се завърнеш, да споделиш снимки и впечатления. Макар не винаги да се усеща пряко, пътуването ни изпълва с нова енергия, а промяната зарежда със сили – за действие, за работа, за живот. Помислете си къде сте пътували миналата година и е много вероятно това се окажат най-ярките ви и хубави спомени. Тогава какво да му мислим, стягайте куфарите и за 2018-та година!

10. Физическата активност

Подобно на пътуванията, и физическата активност има свойството да зарежда, дори когато уморява на пръв поглед. Колкото и да ви е трудно и натоварващо, малко воля и усилие, и после със сигурност ще се чувствате много по-добре и по-енергични. Много е възможно да не сте се занимавали целенасочено с физически упражнения през изминалата година. Но спомнете си усещането след това, ако все пак ви се е случвало – леко еуфоричното чувство след разходка сред природата или радостта, когато сте потанцували. Всяка физическа активност подобрява здравето, а несъмнено искате да сте здрави през 2018 г., затова – взимаме я!

Така след преглед на нещата, които можем да оставим в отминалата година и тези, които е добре да вземем с нас в предстоящата, стегнахме багажа и е време да потегляме към една по-здрава, по-щастлива и успешна Нова година. Честита да ни е!

Текст: Силвия Аризанова

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)