Ригатони

10 от най-вкусните италиански храни (част II)

08 септември 2016

Без съмнение трябва да опитате неустоимите ни предложения, когато посетите Италия. Вижте продължението на класацията ни за най-вкусните италиански храни.

6. Кростата
Датиращ още от 15-и век, това е печен пай или торта с пълнеж на бучки. Пълнежът може да е от различни плодове – кайсии, праскови, череши, боровинки.

6

Кростата

7. Рагу
Това е традиционен сос с месо, приготвян различна течност – бульон, вода, вино, мляко. Във всички случаи присъстват сметана и домати. Месото, което може да е всякакъв вид – говеждо, пилешко, свинско, патешко, гъше, агнешко – е ситно смляно. Сосът най-често се ползва за паста. Може да се приготви и вегетарианско рагу – със зеленчуци, вместо месо.

7

Рагу

8. Карпачо
Прави се от сурово месо – най-често телешко или от риба (сьомга или тон), което се реже на много тънки парчета, подправено с лимон, оцет, зехтин, сол и черен пипер. Хапва се за предястие, като често се комбинира с рукола или сирене.

Карпачо

Карпачо

9. Ригатони
Всички знаем и обичаме спагетите и макароните, а ригатони е основната паста, ползвана в Централна и Южна Италия. Прилича на нашенските макарони.

Ригатони

Ригатони

10. Панакота
На италиански се пише с две отделни думи – panna cotta, и произхожда от северния италиански регион Пиемон. Това е подсладен сметанов крем, сгъстен с желатин. Често се ароматизира с ром, кафе или ванилия. Гарнира се с плодове, шоколад или карамел.

Още едно сладко изкушение - панакота

Още едно сладко изкушение – панакота

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)