диета

10-те най-добри храни за отслабване (част II)

03 юни 2015

Макар и да не са чудодейни тези храни, които започнахме да ви представяме от вчера могат да ви помогнат да поемате по-малко количество храна. „Когато търсите храни, които да ви заситят, спрете се на такива, богати на фибри, здравословни мазнини и протеини, или храни с високо съдържание на вода”, казва Барбара Ролс, професор по диетология в университета в Пенсилвания и автор на режима Волюметрика. „Допълнителна полза от тези храни е, че те са много здравословни и съдържат важни хранителни вещества, витамини и минерали”, допълва тя.

Фъстъци
Макар и бадемите и орехите да обират цялата слава на храни, помагащи при отслабване, не подценявайте фъстъците – най-често консумираните ядки в Америка. Изследователи от Университета Пардю откриха, че хората, които често хапват фъстъци са склонни да ядат по-малко през остатъка от деня и по-лесно поддържат теглото си, дори и да им е позволено да изядат колкото си фъстъци поискат. Как се получава това? Дали е заради протеина? Или заради мазнините? Оказва се, че е по малко от всичко. „Опитвали сме се да отделим съставките на фъстъците, за да разберем какво точно го прави толкова засищащ”, казва Ричард Матс, изследовател на ядки от Пардю. „Но очевидно всички съставки, взети заедно, правят фъстъка толкова специална храна”.
Съвет:
Все пак калориите имат значение, затова търсете пакетчета, които съдържат не повече от една порция.

Супа
Всички знаем, че супата е полезна храна, но не сме имали представа, че е и добър помощник в отслабването. Скорошно проучване откри, че ако към диетата си добавите две порции по около 250 грама супа, съдържаща предимно бульон, можете да свалите почти двойно повече тегло за шест месеца, отколкото ако не консумирате супа. Защо? Да добавите вода към ястието е по-засищащо, отколкото да пиете вода отделно. „Водата в супата й придава по-голям обем и това ви кара да се чувствате сити, без да приемате допълнителни калории”, казва д-р Ролс, главен изследовател в това проучване. „Като резултат приемате далеч по-малко калории през целия ден”.
Съвет:
Добавете зеленчуци или богати на фибри бобови храни към готовата супа, купена от магазина, за да се чувствате сити за по-дълго.

Риба
Може би ще се изненадате като разберете, че рибата изпреварва овесената каша и зеленчуците в класацията за най-засищаща храна. Австралийският индекс на засищане поставя белите риби като камбала или треска на първо място сред още 38 храни. Също така ново проучване на Каролинския институт в Швеция откри, че хората ядат с 11% по-малко на вечеря, ако за обяд са похапнали риба, отколкото хората, които са предпочели говеждо месо през деня. „Това изследване доказва, че един обяд, богат на рибни протеини, намалява калорийния прием повече, отколкото обяд със съвсем същата калорийна стойност, но от говеждо”, казва водещият изследовател Сийдах Борзой. Защо рибата е толкова засищаща? „Все още изучаваме засищащите свойства на рибата, но все пак знаем, че тя има силен вкус, което води до по-малка необходимост да се яде”, отбелязва доктор Кац.
Съвет:
За да добавите малко вкус на печената риба, пробвайте бърза марината от соев сос, лайм и джинджифил.

Булгур
Храните, богати на фибри, са бърз начин да се нахраните, а качественият булгур е и лесен за приготвяне. Булгурът е форма на пшениченото брашно, отнема 10 минути или дори по-малко за приготвяне, след като водата е изкипяла, и е чудесен заместител на белия ориз и макаронените изделия, които са с ниско съдържание на фибри и са много обработени. „Фибрите помагат за забавяне на отделянето на инсулин, за да не се стига до скок на кръвната захар, което се получава при приемане на въглехидрати с ниско съдържание на фибри като ориз и паста”, казва д-р Кац. Освен всички тези ползи от фибрите, има и още: в тях се съдържат желязо и витамините Е и B6.
Съвет:
Можете да намерите булгур в магазини за здравословни и органични храни. За бърза гарнитура, комбинирайте качествен булгур с пилешки бульон и нарязани домати и лук.

Салата
Първото нещо, за което се сещат повечето хора, като чуят думата „диета”, е именно салатата. „Салатите са страхотна възможност да добавите много засищащи храни към диетата си едновременно: свежи зеленчуци, постни протеини, варива и здравословни мазнини”, казва д-р Ролс. И проучванията го подкрепят. Изследване на университета в Пенсилвания доказва, че жените, които ядат салата като предястие към макаронени изделия, приемат по-малко калории, отколкото ако директно започнат с пастата.
Съвет:
Направете си салата от рукола или спанак. Не само, че са по-вкусни от салата Айсберг, но и съдържат повече желязо, калций, витамин C и фолиева киселина.

текст: Силвия Дупчанова
снимка: toshimehta.wordpress.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)