Designpanoptikum_berlin

10 уникални музея, „скрити“ в Европа (част I)

09 юли 2015

Aко сте пътешественик по душа и обожавате културата на различните народи, то със сигурност сте запознати с музеи като „Лувъра“ в Париж, „Прадо“ в Мадрид или „Райксмузеум“ в Амстердам. В случай, че отдавна сте „минали по този път“ или просто не обичате клишетата обаче, то сме ви подготвили нещо по-различно – най-нестандартните и уникални музеи, които не блестят със слава и са значително по-различни от това, което очаквате, но пък са не по-малко интригуващи от горепосочените. И така, да се отправим на кратка разходка из Стария континент.

„Дизайн Пантоптикум“, Берлин За да подходите правилно към това място (на горната снимка) и да му се насладите максимално, то трябва да се лишите от всякакви предразсъдъци. Причината – колекцията, която ще видите, е чудновата и сюреалистична, съвсем логично като имаме предвид, че включва голямо количество индустриални и медицински ретро обекти, новосъздадени машинарии, сглобени от най-различни чаркове и т. н. Ако държите на пример – винтидж железен апарат за изкуствено дишане или метален тежководолазен костюм. Като цяло атмосферата е в стил готик, стиймпънк и научна фантастика, навяващи спомени за Франкенщайн. Дело е на руския фотограф Влад Корнеев, който го отвори през 2010 г.

musei_karikatura_warsaw

Музей на карикатурата, Варшава Наглед малък, но за сметка на това с изключително богата колекция – над 20 000 карикатури на творци от най-различни държави по света, този музей е основан от популярния полски журналист и сатирик Ерик Липински. Можете да се сдобиете с ясна представа както за графичните похвати, така и за различния вкус, що се отнася до чувството за хумор по света, още от XVII век, та до наши дни. Експозициите са временни и постоянно се обновяват, като наскоро имаше такава дори и от България.

museum_bags_purses_amsterdam

Музей на чантите и портмонетата, Амстердам Името говори достатъчно за това какво можете да видите в него, но пък колекцията определено си заслужава – все пак говорим за около 5000 експонати, датиращи от последното половин хилядолетие (от кесии от преди три, четири века до модни чанти и портмонета). Основан е преди около 30 години от Хендрике ен Хайнц Иво, който превърнал събирането на дамските чанти в хоби, след като намерил изгубена такава в британско село. Самият музей пък е приютен в сграда от XVII век, което му придава допълнително очарование. Към него има и ресторант и кафе, в което може да се опитат кекс „Шанел“ или бонбони „Москино“.

caixa_forum_museim_madrid

„Каикса Форум“, Мадрид Музеят е насочен предимно към почитателите на постмодернизма, но в него могат да се видят и експонати от други музеи. Изключително интересна е и самата сграда, в която се помещава. Тя е дело на швейцарските архитекти Херцог и Де Мьорон и е бивша електроцентрала, облицована с железен обков. Прилепената до нея къща пък впечатлява с 24-метрова стена от 15 000 живи растения от всякакви видове, дело на френския ботаник Патрик Блан.

kampa_museum_prague

Музеят „Кампа“, Прага Галерията за модерно изкуство, кръстена на едноименния остров на река Вълтава в Прага, предлага както впечатляваща колекция с централноевропейско изкуство от XX век, така и чудновати инсталации на съвременни чешки концептуалисти (а също така и гостуващи експозиции на имена като Анди Уорхол и Йоко Оно например). Основният му фонд е базиран на дарената колекция на Меда Младкова и съпруга й Ян, които подаряват на музея 215 платна на художника Франтишек Купка. Отвън пък могат да се видят строени в колона жълти пингвини, гигантски лазещи бебета без лица (на скандалния чешки скулптор Давид Черни) и скулптури на огромни алени зайци.

(следва продължение)

текст: Митко Попов снимки: Flickr, Cntraveller.com, Askmelisboa.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)