10 уникални музея, "скрити" в Европа (част II)

10 уникални музея, „скрити“ в Европа (част II)

10 юли 2015

Вчера започнахме нашата кратка разходка из уникалните музеи на Стария континент, днес продължаваме напред…

10 уникални музея, "скрити" в Европа (част II)

Музеят на Цадкин, Париж
За да разгледате всичко, което предлага като изкуство френската столица, сигурно ще ви трябва поне месец, но ако все пак сте го сторили, то може да се отбиете близо до Люксембургската градина, където е разположен Музеят на Цадкин (на горната снимка). Той е посветен на творчеството на местния скулптор от еврейски произход Осип Цадкин и е разположен в къщата и ателието, в което е работил в продължение на половин век. Изложени са стотици негови скуптури, рисунки и маслени платна, но от време на време в него гостуват и различни експозиции на съвременното изкуство.

medeiros_e_almeida_lisabon

„Медейруш е Алмейда“, Лисабон
Как ли би изглеждал дома ви, ако разполагахте с милиони и имахте изявена страст както към изкуството, така и към естетиката като цяло?! Вероятният отговор може да откриете в къщата музей на бизнесмена от XX век Антониу Медейруш е Алмейда, която изобилства с най-различни експонати – старинни масивни кристални полилеи, огледала в златни рамки, кресла във вид на царски тронове. Всяка от 25-те стаи впечатлява с пищни орнаменти и образци на изящните изкуства, като впечатление правят дори бронзови стенни фонтани от Версайския дворец или сребърен сервиз, принадлежал някога на самия Наполеон.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Имперският мебелен музей, Виена
Първоначално изложените тук експонати са принадлежали на кралската династия на Хабсбургите, но днес могат да бъдат видяни от всеки ценител, който желае да разбере как са живяли император Франц II и семейството му или пък да разгледа далеч по-скромно обзавеждане, типично за най-различни прослойки от това време (например „санитарна сбирка“ с нощни гърнета и умивалници). В експозицията, съдържаща над 165 000 експоната, може да се види впечатляваща колекция разкошни мебели от времето на Австро-унгарската революция, а от 1998 г. и съвременни модерни произведения на австрийски дизайнери от XXI век.

„Чентрале Монтемартини“, Рим
Първото, което ще ви направи впечатление тук, е нестандартното противопоставяне на класическо и модерно изкуство. В музея (на най-горната снимка) са изложени гръцки и римски скулптури насред турбини, мотори и котли на първата общинска електроцентрала в града. Първоначално, експозицията „Машини и Богове“ се провежда тук през 1997 г. с идеята да бъде временна, но контрастът между древното изкуство и мрачния железен декор до такава степен допада на посетителите, че в крайна сметка става постоянна.

Vasarely_Museum_Budapest

Музеят на Вазарели, Будапеща
Изкуството в този музей не е за всеки – по простата причина, че на това място можете да видите картини с разноцветни линии, квадрати и вълни, които се движат, когато се вгледате в тях. Разположен в част от двореца „Зичи“ в района Обуда, той предлага над 400 творби на лидера на движението на оптичното изобразително изкуство Виктор Вазарели (родоначалник на течението „оп арт“, което разчита на зрителните илюзии). Освен постоянната експозиция, тук се организират и временни изложби с модерно изкуство.

текст: Митко Попов
снимки: Flickr, Cntraveller.com, Askmelisboa.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)