10 факта за „Мулен Руж“, които едва ли знаете

06 октомври 2018

Именно днес, в деня на създаването му, решихме да ви представим легендарното парижко кабаре „Мулен Руж”, което не спира да ни очарова с пищните си спектакли и невероятен професионализъм. Не случайно то е една от емблемите на Париж и модел за сценично изкуство в цял свят. С какво още може да ви впечатли „Мулен Руж”, можете да разберете от тези специално подбрани 10 любопитни факта.

moulin-rouge-salle-de-spectacle-illuminee

Старо, колкото… Айфеловата кула
Едно от най-известните кабарета в света е открито на 6 октомври 1889 г. по време на първото Световно изложение в Париж. На него е открита и самата Айфелова кула. Така че можем да кажем, че са си набори.

Нека бъде светлина
Точно така, „Мулен Руж” е първата сграда в Париж, която има електрическо захранване. Тя е построена по дизайн на Адолф Леон Уилет. Благодарение на разпознаваемия си цвят и осветената фасада, сградата се превръща в една от емблемите на Париж.

moulin-rouge-spectacle-feerie-les-pirates

Първият дворец на жената
Испанският бизнесмен Джоузеф Олер и неговият приятел Чарлс Зидлер решават да изградят кабаре „Мулен Руж” като храм на „жената, танца и кан-кана”. Името на прочутото кабаре идва от френското „Le Premier Palais des Femmes” или „Първият дворец на жената”. Ако се чудите защо точно това име, причината е, че на всяко представление на сцената излизат най-красивите жени на света.

Мерки на модел
Всяка година се правят кастинги за танцьорки в „Мулен Руж”, но малко момичета могат да покрият изискванията. Кандидатките трябва да са високи 1,75-1,80 м, обръща се специално внимание на силуета, цялостната физика и най-вече на дългите крака.

moulin-rouge-spectacle-feerie-french-cancan

Кан-кан
Чуем ли името на този танц, първите ни асоциации са пищни рокли, красиви момичета и невероятно весела мелодия, която всеки може да затананика. Кан-кан е прелъстителен танц, изпълняван от френски куртизанки. Те били облечени в пищни рокли, които размятали на всички посоки, показвайки дългите си крака, което се смятало за доста сексуално по онова време. Музиката е на Офенбах. Името на танца дава англичанинът Чарлз Мортън, който през 19 в. го нарича „френч кан-кан”.

Момичетата на Дорис
Дорис Хюг е хореограф на трупата на „Мулен Руж” от 1957 г. Благодарение на нея „Мулен Руж” се превръща в истинско кабаре, а Момичетата на Дорис представят невероятно пищни спектакли. Всяка година правят и турне из различни държави. Дорис Хюг почива малко преди отбелязването на 125-ата годишнина на кабарето.

moulin-rouge-spectacle-feerie-prologue-danseuses

В „Рекордите на Гинес”
Единствено „Мулен Руж” може да създаде свой собствен рекорд и след това да го подобри. Рекордът е поставен от танцьорите на кабарето, които в ритъма на кан-кан повдигат своите крака 29 пъти за 30 секунди. На 125-ата годишнина на „Мулен Руж” рекордът е подобрен – 30 повдигания за 30 сек. Това се казват танцьорски умения.

Звезди
В „Мулен Руж” са пели множество известни изпълнители като Едит Пиаф, Жан Габен, Франк Синатра, Лайза Минели, Елтън Джон и др. В кабарето има и българско участие в лицето на известната балерина Фео Мустакова.

moulin-rouge-spectacle-feerie-tableau-le-cirque

Зрители
С основание „Мулен Руж” е смятано за най-известното кабаре в света. Всяка година през него преминават 600 000 зрители. От тях половината са французи, а останалите чужденци – главно американци, руснаци, китайци. Всяка вечер на сцената на „Мулен Руж” се играят по две представления, като залата винаги е пълна. Билетът за вход, който зрителите трябва да платят, е 100 евро, но публика никога не липсва.

Шампанско на корем
В „Мулен Руж” всяка година се изпиват над 240 000 бутилки шампанско. Това превръща кабарето в един от най-големите клиенти в света на пенливата напитка.

източник: lovetheater.bg
снимки: cometoparis.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)