Чарлз Буковски

10 цитата от неповторимия Чарлз Буковски

09 октомври 2019

На 9 октомври се отбелязва Световният ден на пощите. Именно на тази дата през 1874 година в Берн е подписан договор за създаване на Всеобщ пощенски съюз. А като заговорим за пощи, няма как да не се сетим за легендарният Чарлз Буковски и още по-легендарният му роман, посветен на горепосочената тема, който всъщност и го изстреля във висините.

Известният с хапливия си език и откровеността си Чарлз Буковски е роден на 16 август през 1920 г. Американският поет, романист и публицист е популярен също с цинизма си, връзките му с различни жени и страстта му към алкохола. Въпреки това писателят има много почитатели, а в някои случаи дори любовта към написаното от автора прераства в култ.

Предлагаме ви 10 цитата от Чарлз Буковски (1920-1994), които могат да ви накарат да разгърнете страниците на книгите му.

„С хората е така. Колкото повече ги опознаваш, толкова повече си личи колко са ненормални. Понякога това е забавно – поне в началото.”

„Всяка жена е различна. Общо взето те са съвкупност от най-доброто и най-лошото – едновременно магия и трагедия. И все пак – радвам се, че те съществуват.”

Автор: Drew Friedman

Автор: Drew Friedman

„Точно това е проблемът с пиенето. Ако се случи нещо лошо, пиеш, за да забравиш; ако се случи нещо хубаво, пиеш, за да го отпразнуваш; а ако нищо не се случва, пиеш, за да се случи нещо.”

„Разликата между живота и изкуството е, че изкуството е по-поносимо.”

„Хората без морал често се смятаха за по-свободни, но най-често просто бяха лишени от способността да чувстват и да обичат. Така прегръщаха свободния секс. Мъртви, които чукат други мъртви. В тяхната игра нямаше риск или хумор – бяха трупове, които чукат други трупове.”

Вижте още: 10 незабравими цитата от Алфред Хичкок

„Добрият писател знае кога да не пише.”

„Докато мъжете гледат футбол, пият бира или играят боулинг, жените са тези, които мислят за нас, съсредоточават се, изучават и решават: дали да ни приемат, да ни изхвърлят, да ни заменят, да ни убият или просто да ни оставят.”

„Дори и хиляди пъти да си прав, какъв е смисълът, ако жена ти плаче.”

„Любовта е път със смисъл; сексът е смисъл сам по себе си.”

„Почти всеки се ражда гений, а умира идиот.”

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)