1480142106-lenin

Когато Фидел Кастро беше в България…

26 ноември 2016

Завинаги свързан с България остава лидерът на Куба Фидел Кастро, който издъхна преди броени часове. Какво ли не е било тираживано за топлите му отношения с първите в държавата ни по време на комунизма, както и за дълбоките му чувства към легендата на българската естрадна икона Йорданка Христова.2647

Фидел Кастро посещава България на два пъти – през 1972 и 1976 г, а буйният му нрав и неудържим характер изпотява доста протоколчиците и охраната.
През май 1972 г. символът на кубинската революция прави 10-дневно официално посещение в страната ни. Огромната популярност на команданте Фидел изкарва на улиците хиляди българи, които мечтаят да го видят и да се докоснат поне малко до него.

s-fidel-kastro

Богата програма за високия гост включва посещение и в днешен Добрич. Както се полага Фидел Кастро и Тодор Живков са посрещнати от първия партиен ръководител на окръга Ганчо Кръстев. Той отговоря толкова изчерпателно на безбройните въпроси на кубинския гост, че Фидел е смаян от компетентността и интелигентността му. След това казва на Тато: „Ако имах такъв човек в Куба той щеше да е най-малко министър…” Това допринася само след година Ганчо Кръстев да бъде изпратен в столицата и да застане начело на министерството земделието и хранително-вкусовата промишленост.

618x612

Фидел Кастро и Тодор Живков разглеждат новопостроения курортен комплекс Албена

Тодор Живков и Фидел Кастро посещават и новопостроения курорт Албена. Той се среща и с Людмила Живкова.

000013000

Фидел Кастро и Людмила Живкова при официалното му посещение в България

По време на визитата си в България нас Фидел Кастро бил заобиколен от много изгарящи женски погледи. На фона на родните напълняли и оплешивели ръководители, Фидел изглеждал като латински мачо, добре допълнен с романтичния ореол на революционер.

Fidel-Kastro-5

Фидел Кастро винаги е заобиколен от красиви жени

bate fidel

Фидел Кастро с Иван Славков – Батето при посещението си в България

За да разнообразят официалната програма на госта, домакините организирали в Партийния дом среща с артистичния свят на София.
Кастро посещава България и втори път – през 1976 година и отново посрещането му и впечетленията отекват дълго време у нас.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)