73293_188211728044651_2059225988_n

Виенското виенско колело

17 декември 2016

Световно известното увеселително колело с пълно право е популярно като Виенско. Чисто и просто – в австрийската столица е построено първото. И то завинаги остава Виенското виенско колело – емблема и нарицателно.

Пратерът е особено разпознаваем със своята невероятна атракция. Виенското колело не е само онова колело, което е разположено на входа на атракционния парк в австрийската столица. То е емблема и нарицателно понятие, придобило такава популярност, че всички подобни колела, в който и град по света да са направени, в която и точка да са сглобени, носят неговото име. Дори и прочутото Лондон ай, по-скоро го наричат виенското колело в Лондон.  Може би  то е и най-яркият символ на град Виена. 

tumblr_inline_nduu74Pe0Z1sxxu4j

Кадри от строителството на Виенското колело

Когато е издигнато виенското колело по онова време е било техническа сензация – на същия принцип и със същата техника, с която е построена Айфеловата кула. Датчани и французи построяват виенското колело по проект на англичани, с първообраз от Америка. Виенското колело е построено за Световното изложение във Виена през 1873 г. Кабинките са като малки къщички, вътре са като уютно сепаре с маса и столове. Движи се по-бавно, дори спира за момент, може да си поръчате шампанско и да се любувате на Виена от високо. Винаги има опашки за него, защото да отидеш във Виена и да не се качиш на него е равносилно на това да отидеш в Рим и да не видиш Папата. Това съоръжение има респектираща история  - блясък на технологичната мисъл за времето си, което 365 дни в годината не спира неуморния си ход и се върти! Върти се около своята ос с възход, падение, безспирен кръговрат – като целият ни живот.

DSC_0820

Виенското виенско колело, Пратер.

Много рядко са случаите, когато можете да видите Пратера празен. Дори и през нощта тук е пълно с хора, дошли да се срещнат с приятели или просто да се разходят. Особено колелото. Истината е, че определено има защо. Издигайки  се постепенно до най-високата му точка, от там се разкрива една удивителна и пленяваща гледка към целия град, която през нощта е осеяна с безброй светлини, греещи в различни цветове и ни разкрива неповторим блясък и прелест. Някои от кабинките вечер се превръщат в луксозно сепаре и предлагат романтична вечеря за двама.

DSC_0806

Виенското виенско колело, Пратер.

Всяка една кабинка, която е във формата на малък автобус (а те са общо 15),  побира около 10 – 15 човека.  Движи се  много бавно, така че всеки би могъл спокойно да се любува на открояващите се гледки пред него и да снима наоколо. Едно завъртане трае около 30 минути. Със своите 65 метра, то се забелязва от много, много  далече и предизвиква удивлението на всеки и нетърпение да се срещнеш по-бързо с него. По време на Втората световна война  Виенското колело е почти напълно разрушено, а  славата на Пратера започва да се губи. На следващата 1945 година, обаче, е възстановено  изцяло в първоначалния си вид. А община Виена амбициозно се заема да промени западащия имидж на този квартал и да върне старата слава на атракциона чрез нови техники, чрез нови обекти,  да повдигне нивото на публиката и на хората, които идват. Наблизо са  построени новият Икономически университет, модерни жилищни сгради, както и панаирният център „Месе”, в който се провежда ViennaFair. Наричат Пратера и зелените дробове на Виена. Тук се организират и спортни събития, маратон, колоездене. Хората идват тук на пикник, могат да карат кънки през зимата,  има конюшни и може да се язди…

DSC_0793

Виенското виенско колело. Входът на увеселителен парк Пратер.

В миналото културата е била една от основните и най-силни тенденции в живота на Пратера, имало е много концерти под въртяшия се ритъм на виенското колело. Самият Йохан Щраус е представял творбите си тук, звучали са прословутите му валсове, друга емблема на Виена. Днес тук също могат да бъдат видяни редица културни и музикални прояви, а афишът с новости и събития е особено интензивен. А традициите на Коледния маркет, на централния площад при входа на Пратера се коренят във времето на създаването на парка.  Особено пленително и романтично време, в което в атмосферата на светлини, греяно вино и лакомства, тръпнеш в очакване на Рождество Христово и изпращаш последните дни от годината…

DSC_0815

Виенското виенско колело. Увеселителни атракции в Пратера

Днес Пратера е изпълнен с атракционни съоръжения, въртележки, стрелбища и какви ли още не забавления. Сред любимите атракции тук са и влакчето на ужасите, приказните къщи и кулата на страха. Влакчето, което те развежда из тайните на парка е от самото му начало и все още се движи на пара и издава онзи звук, като във филмите.

IMGP9516

Виенското виенско колело, Пратер. Музеят на Мадам Тюсо

А точно при входа е и Музея  на Мадам Тюсов който обяснимо сред восъчните фигури на световно известните, са и тези на героите и популярните личности от австрийската история. На входа те посреща не кой и да е, а Арнолд Шварценегер, защото както знаете, той е австриец по произход.

IMGP9525

Виенското виенско колело, Пратер. Восъчна фигура на Арнолд Шварценегер в Музеят на Мадам Тюсо

В Пратера идват виенчани и много туристи. Много от тях предпочитат гостилниците, където трудно може да се намери място за разлика от атракциите. Но почти толкова и спортуват по алеите и зелените зони, разположени непосредствено след атракционите. Всякакви хора посещават Пратера. Статистиката показва, че около 4.2 милиона са посетителите годишно.

DSC_0799

Виенското виенско колело, Пратер.

И всичко това се случва под зоркото око на Виенското колело – емблема и нарицателно!

текст: Валерия Симеонова
снимки: Симеон Симеонов и WEB

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)