Burgas_bus

Бургас посрещна празника на града с нови автобуси

08 декември 2016

Жителите на Бургас посрещнаха празника на града с модернизиран градски транспорт  

Първите два автобуса, финансирани по програма JESSICA, пристигнаха на собствен ход от Полша. Общинската фирма „Бургасбус“, която обслужва по-голямата част от вътрешноградските и крайградските линии в Бургас, отговаря на нарастващата нужда от модерен градски транспорт и увеличаващото се население в града с разширяване на автопарка си със 7 ултра модерни автобуси. Първите две превозни средства тръгват официално на 6 декември и през този ден гражданите ще могат да пътуват с тях безплатно. Те са финансирани  от Регионален фонд за градско развитие по програма JESSICA.

 Производител на новите автобуси е полската марка “Solaris”. В празника на града модерните Urbino 18, MetroStyle, ще се движат по маршрута на бързата автобусна линия. Аналогията на името MetroStyle с модерната визия на автобуса, напомняща за влакчетата от метрото, не е случайна – бързата автобусна линия в Бургас като основна част на новата транспортна схема е замислена като аналог на надземен метрополитен. Този модел е единствен не само за България, но и на Балканския полуостров. Автобусите разполагат с 40 седящи места, максималният брой пътници, който събират, е 130 души. Оборудвани са с ниски подове и разполагат със специално място, предназначено за инвалидни и бебешки колички. Допълнителните функции включват електронни табла за информация, видео наблюдение, GPS система и климатик. Новите автобуси са с дизелови двигатели по стандарт EURO 6, при който емисиите изгорели газове са сведени до минимум. Solaris Urbino 18 се движат само в Полша и Франция, а скоро ще бъдат доставени и в Италия.

Очаква се останалите 5 автобуса да влязат в ескплоатация до Коледа.

 „Щастливи сме, че първите градски автобуси, финансирани по програма JESSICA, са толкова модерни и функционални. Гражданите и гостите на Бургас заслужават достъпен и комфортен градски транспорт, с максимална грижа за опазване на околната среда“, споделя Мартин Заимов, директор на Регионалния фонд за градско  развитие.

 

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)