TON_9772

Сурваки

01 януари 2017

Народната традиция нарича Васильовден още и Сурваки. Името е свързано с обичая сурвакане, при който децата обикалят къщите на близките си и с дрянови сурвачки наричат за здраве и берекет. Самото сурвакане се явява един вид продължение на коледарските благословии. Вярва се, че с въпросните пожелания се прогонват злите сили, които вилнеят по време на „мръсните дни“, от къщата на стопаните и предпазват хората от тях. В знак на благодарност домакините даряват сурвакарите с дребни пари, лакомства, кравайчета и сушени плодове.

Сурваки

Сурвакарите са момчета до 14-годишна възраст. Събрани на групички от по няколко деца, те обхождат домовете на своите близки и съседи, като започват от своя дом. Всяко дете носисвежо откършена и украсена пръчка, която има специално название – сурвакница, сурвачка, суровакница, василичарка. Нейната украса, свързана често с основния за даден район поминък, е твърде разнообразна – преплетени клонки, нанизи от пуканки, разнообразни вълнени конци, малки кравайчета. Децата удрят със сурвачката всеки член от семейството, започвайки от най-възрастния.

Тъй като и Сурваки е част от групата на „мистичните“ български празници, този ден се смята за най-подходящ за предсказване на бъдещето.

TON_9773

Василовден още е наричан и Сурваки в народните традиии

Ето и какви са някои от по-интересните гадания:

Момите и ергените поставят под възглавницата си първия залък от баницата или питата с късмети. Смята се, че човекът, който сънуват, ще е бъдещият им съпруг или съпруга.

Всеки си избира орех от трапезата, който се чупи, за да предвещае каква ще е за него Новата година. Ако ядката е голяма и здрава, то здраво ще бъде и семейството.

В някои части на България на масата се слага и кромид лук, който също е прекаден с тамян. Той се нарязва на дванадесет колелца (колкото са месеците в годината) и всяко едно от тях се поръсва със сол. На следващата сутрин по колелцата се гадае какъв ще е съответният месец. Така например ако солта се е стопила, то месецът ще е дъждовен и обратно, ако не е, ще е ясен и сух.

Около огъня пък се извършват гадания и за предстоящи сполуки през Новата година. Чиято пъпка от дряна пукне и отскочи най-високо, той ще е здрав през следващите дванадесет месеца.

На този, който кихне пръв на Васильовден, на него се нарича първото родило се домашно животно, защото това се счита за добър знак.

снимка: novatv.bg

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)