14054992_829138310521753_2799981604897328508_n-880x586

5 традиционни български ястия

05 март 2017

Като част от световното културно многообразие, българската кухня се отличава с отличен вкус и изключително разнообразие. Много от ястията се приготвят по стари рецепти, предавани от поколение на поколение векове наред. „Българска кухня“ е условно понятие за традиционни български ястия и съвременни приноси от други национални кухни. Най-общо то включва набор от ястия и съставки от ежедневието и бита на българския народ. Ето и 10 от традиционните български гозби, които всички познаваме и обичаме да си похапваме.

images_bob_chorba

1. Боб чорба
Боб чорба е традиционно ястие от българската кухня, приготвено от сварен боб, зеленчуци (морков, домат, чушка, лук) и подправки, която може да се консумира със или без запръжка. Често към тази супа се добавя колбас или нарязан бекон. Боб чорба се приготвя като обредно ястие за Бъдни вечер (постен боб).

images_banica

2. Баница
Баницата е печено изделие от навити или наредени на пластове листи разточено тесто или готови кори за баница, с плънка от различни продукти, като най-разпространена е рецептата със сирене и яйца. В различните краища на Родината, можем да опитаме и баница с плънка от тиква и захар (тиквеник), с плънка от зеле (зелник), с лук, спанак, ориз, месо. Както и млечна баница, която се поднася като десерт. Баницата обикновено се включва в менюто за закуска.

images_tarator

3. Таратор
Представлява студена супа и е едно от най-популярните предястия у нас. Приготвя се от кисело мляко, вода, ситно нарязана или настъргана краставица, олио или зехтин, сол, копър и счукан, пресован или нарязан на ситно чесън. Към тях по желание могат да се добавят счукани орехови ядки.

images_giuvech

4. Гювеч
Гювеч е обобщеното название на различни български ястия, приготвяни в глинен съд за печене с похлупак. Всъщност гювеч е името на съда, а когато той е малък и побира една порция, се нарича гювече или гюведже. Гювечът се приготвя по различни рецепти и може да бъде както с месо (свинско, телешко, агнешко или заешко), така и постен.

images_sarmi

5. Сарми
У нас през лятото се правят предимно лозови сарми. Плънката се приготвя от задушен в олио кромид лук, запържен с ориз и всичко подправено със сол и черен пипер. Добавят се морков, гъби, сирене и др. Могат да бъдат постни или с месо ястие от листа с оризова плънка. През есента и зимата пък се правят по-често с листа от прясно или кисело зеле – зелеви сарми.

текст: Владислав Иванов
снимки: supichka.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)