20180204233833-1

11 българи правиха олимпийските писти в Пьонгчанг

11 февруари 2018

Подготовката на пистите в техничните дисциплини за ХХIII олимпийски игри в Пьонгчанг бе поверена на български екип, което е голяма чест за малката ни страна. Негов ръководител е бившия национал в ските Валентин Стефанов, под чието ръководство бяха направени и световните купи по ски в Банско.

От 10 до 25 януари Стефанов бе маунтин мениджър, като негова е заслугата за заснежаването, профила на пистите, инжекции и обработка на пистите и цялостното обезопасяване на трасетата в трасетата за слалом игигантски слалом. Той и Ханс Пирен ще отговарят за цялостното провеждане на стартовете в техничните дисциплини, както на олимпийдата, така и на паралимпиадата.

Синът на Стефанов – Виктор, който е шеф на стартовете за световната купа в сноуборда в Банско в последните 2 години също е в Пьонгчанг и ще е асистент шеф на трасетата за олимпийските игри. Той също така е координатор и ще отговаря за организацията по време на тренировките.

Останалите 9 наши специалисти са Иван Липев (Добринище), Румен Халев („Юлен“-Банско), Николай Миков („Витоша ски“), Стоян Манчев (Пловдив), Васил Енфеджиян (Пловдив), Камен Попов („Пампорово“ АД), Емил Къндев (Пловдив) и Емил Тодоров („Пампорово“ АД). Халев, Попов, Тодоров и Миков са с машините за снегоутъпкване. Липев, Къндев, Манчев и Енфеджиян отговарят за сигурността на трасето.

Стефанов отговаря за алпийските дисциплини и на игрите в Сочи преди 4 г, като вече има разговори с него да помага и за олимпиадата в Пекин през 2022.

източник и снимка: standartnews.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)