37286627_1881366135256318_7614657457356275712_o

11 манастира и църкви в Краищенско Светогорие реновирани за по-малко от година

13 май 2019

Инициативата КРАИЩЕНСКО СВЕТОГОРИЕ определено се развива с усилени темпове. Създадена през 2015 година, тя цели да създаде маршрути за културно-исторически и поклоннически туризъм в района и по този начин да го оживи. След редица реновирани храмове, сред които църквата в с. Елов дол, църквата в Земен, новоизградените манастир в с. Смиров дол, параклис в с. Габров дол и редица други, инициативата продължава напред с респектиращ замах.

Земенският манастир Св.Йоан Богослов, паметник на културата под закрилата на ЮНЕСКО  и основна опорна точка на Краищенско Светогорие

Земенският манастир Св.Йоан Богослов, паметник на културата под закрилата на ЮНЕСКО и основна опорна точка на Краищенско Светогорие

Още по темата: Краищенско Светогорие – как започна всичко…

С близо 7 милиона лева в момента се ремонтират манастири  и църкви в Пернишко – обхватът на проекта. В него териториално се включват общините Земен, Ковачевци, Трън, Радомир и Перник. Отличната координация в работата между местна и държавна власт и Църквата вече дава своите резултати.

Новоизграденият манастир Св.Пантелеймон в с.Смиров дол, община Земен

Новоизграденият манастир Св.Пантелеймон в с.Смиров дол, община Земен

Средствата са отпуснати по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. след одобрени проекти. Общо 11 църкви и манастира на територията на област Перник са с подписани договори  с Държавен фонд „Земеделие“ за безвъзмездно финансиране на обновлението на светите старини. Всичките са със статут на паметници на културата с национално и местно значение.

Освещаване на реновацията на Манастирът в с.Горна Врабча, община Земен

Освещаване на реновацията на Манастирът в с.Горна Врабча, община Земен

Още по темата: Манастирът в с.Горна Врабча, Земенско се събужда за нов живот

 Вече бяха открити с архиерейски богослужения по повод приключване на обновителните дейности храм „Св. Петка“ в Брезник – на 4 март 2019 г. и  манастира „Св. 40 мъченици“ в трънското село Лева река – на 6 април 2019 г. и Горноврабченски манастир “ Свето Възнесение Господне“ на з май 2019 година.

59301694_1896921793747853_8013255908761010176_o

Още по темата: Леворечкият манастир – богатството на Еловишката планина в Краищенско Светогорие

 На приключване са проектите в Билинския манастир „Св. Архангел Михаил“,  манастира  „Св. Николай Чудотворец“  край земенското село Пещера,   Пенкьовски манастир “Св.Петка“,  храм „Св. вмчк. Димитър Солунски“  в село Ярловци, община Трън,  манастир “ Св. Пророк Илия“  при село Чепино, община Ковачевци,  Радибошкия манастир  „Св. Троица“.

В Пещерският манастир Св.Николай Летни реновациите продължават и предстои да бъде осветен на 7 юли 2019 година

В Пещерският манастир Св.Николай Летни реновациите продължават и предстои да бъде осветен на 7 юли 2019 година

На дневен ред пред инициативата Краищенско Светогорие са довеждащите пътища до тях и съпътстващата инфраструктура. В процес на развитие е и изграждането на туристическа инфраструктура – места за настаняване, къщи за гости, заведения и всичко друго, необходимо за съвременния турист и пътешественик, за да може да се потопи в магията на вярата и да посети района Краище.

Параклис Св.Георги Победоносец в с.Габров дол

Параклис Св.Георги Победоносец в с.Габров дол

Очаквайте подробности за стъпките на инициативата Краищенско Светогорие, на която ние от In LIFE  и БЪЛГАРЕ ТВ сме Генерални медийни партньори.

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)