ракетните войски

11 март – Ден на ракетните войски и артилерията на българската армия

11 март 2019

В България на 11 март се отбелязва ден на ракетните войски и артилерията на българската армия. Определен е за професионален празник на със заповед на министъра на отбраната на 7 май 1992 г. За пръв път той е честван през 1993 г.

Празникът е свързан с участието на българската артилерия в решителната атака за превземането на Одринската крепост през Балканската война (1912-1913). На същата дата – 11 март 1913 година, е дадено началото на артилерийската подготовка на атаката на крепостта.

Началото на българската артилерия се поставя с формирането на Първия артилерийски полк в Шумен с указ № 75 от 19 юни 1880 г. на княз Ал. Батенберг. Тя има решаващо участие в сраженията и операциите и е донесла победите на Българската армия в Балканската освободителна война и последвалите Първа и Втора световни войни.

Апогей в бойното използване на артилерията е Балканската война, посочват от Otbrana.com. Тогава благодарение на таланта и желязната воля на артилерийските командири и началници Българската артилерия въвежда нови методи на водене на огневата поддръжка, групировката на артилерията и огневия маньовър при съпровождането настъплението на пехотните полкове и дивизии. Тези новости в бойното използване на артилерията и до днешни дни имат място в учебниците по военно изкуство във Военните академии на държавите в Европа и света.

Командващият Втора Българска армия генерал Никола Иванов взема решение Одринската крепост да се овладее за две денонощия, допълват още Otbrana.com. За първи път във военната ни история, командващият армията обкръжила Одрин, организира и блестящо провежда нощна армейска настъпателна операция. На направлението на главния удар – Източния сектор, съсредоточението на артилерията е било с плътност 70 оръдия на км фронт. Взаимодействието между устремената за победа пехота, сапьорите, проправящи път в телените заграждения и бесния огън на артилерията е било изключително. Именно това е една от главните предпоставки за успеха при Одрин.

снимка: Национален военноисторически музей/Facebook

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)