1408528441izbori1

11 партии, 5 коалиции и 14 инициативни комитета са регистрирани за изборите

30 септември 2016

За участие в президентските избори са регистрирани 11 партии, 5 коалиции и 14 инициативни комитета. Срокът за регистриране на кандидати е до 17 часа на 4 октомври, припомни пред журналисти Камелия Нейкова – член и говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК), предаде БТА.

През 2009 година за участие в президентските избори бяха регистрирани 21 партии, една коалиция и шест инициативни комитета. Досега има заявления за девет кандидатски двойки. За част от тях има решения на ЦИК, а за останалите тече проверка в ГРАО.

За участие в информационната кампания на националния референдум са регистрирани девет партии, три коалиции и 22 инициативни комитета, каза Нейкова.В предходния референдум бяха регистрирани 30 партии, една коалиция и осем комитета.

До 1 октомври при кметовете трябва да приключат консултациите за назначаване на секционните избирателни секции (СИК). На места тези консултации вече са направени и в ЦИК се надяват кметовете да успеят в срок.

В срок до 5 октомври ЦИК изпраща на Районните избирателни комисии (РИК) информация за заличените партии, за извършените промени в състава и наименованието на коалициите, както и информация за заличените коалиции и инициативни комитети.

На тази дата ЦИК приема с решение правила за отразяването на предизборната кампания в медиите.

На 5 октомври ЦИК определя чрез жребий поредните номера в бюлетината на партиите, коалициите и независимите кандидати и ги обявява. ЦИК чрез жребий определя реда за представяне на кандидатите, регистрирани от партии, коалиции и инициативни комитети, в различните форми на предизборната кампания, също на 5 октомври.

Срокът, в който ЦИК трябва да обнародва в Държавен вестник регистрираните кандидатски листи за президент и вицепрезидент, е 6 октомври.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)