9-11

11 факта за 11 септември 2001 година

11 септември 2018

Атентатите от 11 септември 2001 г. са поредица от четири съгласувани самоубийствени атаки срещу САЩ, извършени на 11 септември 2001 г. в Ню Йорк и Вашингтон.

Сутринта на този ден, 19 терористи от ислямската военна групировка „Ал-Каида“ отвличат четири пътнически самолета. Похитителите умишлено разбиват 2 от тях в двете кули-близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк, при което за по-малко от 2 часа кулите се сриват до основи. Терористите разбиват третия самолет в Пентагона – седалището на Министерството на отбраната на САЩ, намиращо се в окръг Арлингтън, Вирджиния.

Четвъртият самолет се разбива в открито поле в окръг Съмърсет, Пенсилвания, след като пътниците оказват съпротива, преди самолетът да достигне целта си във Вашингтон. По официална статистика броят на загиналите при атентатите е 2 974 души, без 19-те терористи. Никой от пътниците в отвлечените самолети не оцелява. Основната част от жертвите са цивилни лица от 90 държави. Загиват също така и полицаи, пожарникари и други спасителни работници.

Атентатите от 11 септември са едно от най-мащабните и трагични събития на 21 век, което повлиява силно в политически, психологически и икономически аспект не само САЩ, но и целия свят. Подозренията бързо падат на Ал-Каида и през 2004 г. лидерът на групировката Осама бин Ладен, който първоначално отрича всякакво участие, поема отговорността за атентатите. Като мотиви за атентатите Ал-Каида и Бин Ладен посочват американската подкрепа за Израел, присъствието на американски военни сили в Саудитска Арабия и санкциите срещу Ирак. В отговор на атаките, САЩ започват война срещу тероризма и нахлуват в Афганистан, за да свалят от власт талибаните, които прикриват Ал Каида. Много държави по света засилват мерките за сигурност и въвеждат антитерористично законодателство. През май 2011 г. Бин Ладен е открит и убит.

11 септември 2001 година

11 септември 2001 година

Вижте някои факти за 11 септември, които може би не знаете:

Разчистването на площадката на Световния търговски център приключва през май 2002 г. Възстановяването на Световния търговски център се оказва сложно, тъй като възникват противоречия относно вида на новите сгради и тяхната конструкция.

Общо 3 051 деца са загубили родител по време на терористичните атаки. Жени, чиито съпрузи са загинали по време на атаките, раждат 17 бебета след това. Десет месеца след 11 септември броят на ражданията в град Ню Йорк нараства с 20% в сравнение със същия месец през 2000 г.

Консумацията на алкохол в Манхатън в седмицата след този ден нараства с 25% в сравнение със същия период от предходната година. Потреблението на цигари се увеличава с 10%, на марихуана с 3.2%, а броят на посетителите на църкви и синагоги с 20%.

Общата стойност на предметите на изкуството, унищожени при срутването на Кулите близнаци, надхвърля 100 млн. долара.

На пожарникарите са им нужни 100 дни, за да изгасят пожарите, възпламенени от атаките в Ню Йорк.

Само 291 тела са намерени цели на Кота Нула.

Работниците са прегледали над 1 милион тона отломки, търсейки човешки останки и лични вещи. Те са открили 65 000 вещи, в това число 437 часовника и 144 венчални халки.

Три часа преди атаката машина в университета Принстън предсказва, че предстои катаклизмично събитие.

Четирите най-търсени неща в Google в седмицата след 11 септември в низходящ ред са били: Нострадамус, CNN, Световен търговски център и Осама бин Ладен.

Когато лидерът на терористите самоубийци Мохамед Ата се чекира за полета си от летище Логан, името му задейства системата за сигурност и чантите му така и не са качени на самолета

В дните непосредствено преди атаките петима от терористите са били отседнали в мотел точно срещу входа на сградата на Националната агенция за сигурност на САЩ.

по материали на dariknews.bg
снимки: welt.de

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)