св. св. Кирил и Методий

1150 години от смъртта на св. Константин-Кирил Философ

14 февруари 2019

На 14 февруари Българската православна църква отбелязва паметта на св. Константин-Кирил Философ. Това е деня, в който книжовникът си отива от този свят през 869 г. Погребан е в Рим в църквата „Сан Клементе”. Тази година се навършват 1150 години от неговата смърт.

Християнският просветител се почита самостоятелно в православния календар на 14 февруари, заедно с брат си Методий като славянски просветители на 11 май и заедно с техните ученици като св. Седмочисленици на 27 юли. Канонизиран е от православната и католическата църква за светец и за равноапостол. На 30 декември 1980 г. с апостолическото послание Egregiae Virtutis, папа Йоан Павел II обявява Константин-Кирил Философ и брат му Методий за съпокровители на Европа.

Кирило-Методиевският научен център при БАН организира голяма научна конференция под патронажа на президента, посветена на 1150-годишнината от кончината на св. Кирил и 150-годишнината от основаването на Българската академия на науките. Тя беше открита на 13 февруари и ще продължи до 15-ти. В събитието ще вземат участие над 50 учени от 6 страни – България, Германия, Гърция, Италия, Полша и Русия.

76_1

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)