i9fktoARGh0dHA6Ly9vY2RuLmV1L25ld3N3ZWVrLXdlYi82OWY3MTc3OS0wMjc3LTRiMGEtYjJjYy1lM2RmYjZiODAyZGYuanBnkZUCAM0CAMLD

Почина американският политолог Збигнев Бжежински

27 май 2017

Збигнев Бжежински, съветник по националната сигурност на президента Джими Картър от 1977 до 1981 г., почина вчера на 89 години, предадоха световните информационни агенции. Съобщението за смъртта му направи в социалните медии снощи дъщеря му, телевизионна водеща Мика Бжежински. Тя го нарече най-вдъхновяващия, любящ и предан баща, който би могло да има едно момиче.

В изявление Джими Картър нарече Бжежински „прекрасен държавен служител, забележителен, отдаден и лоялен“.
Збигнев Бжежински е американски политолог и социолог, един от водещите идеолози на американката външна политика, отбелязва ТАСС. Той е роден във Варшава на 28 март в семейството на полски дипломат. Получил е образованието си в Канада и САЩ. Когато привлича вниманието на американските политици, той вече е признат експерт по комунизма, допълва Associated Press.
През декември 1976 г. Картър му предлага поста съветник за националната сигурност. Бжежински не желае да бъде държавен секретар, тъй като е смятал, че ще бъде по-полезен, работейки до Картър в Белия дом.

Бжежински съдейства за събаряне на икономическите бариери между Съветския съюз, Китай и Запада и помогна на президента Картър за сближаването между лидерите на Египет и Израел Ануар Садат и Менахем Бегин, довело до споразуменията от Кемп Дейвид през 1978 г., припомня AP. Три месеца по-късно американско-китайските отношения се нормализират, което е приоритет за Бжежински. Но годините на президента Картър са белязани също от кризата със заложниците в Иран, станала символ на провалите на неговото правителство.

През последните години Бжежински участваше в усилията за приобщаване на бившите съветски републики към НАТО. Малко преди смъртта си той е започнал работа по книга за международните отношения в Евразия, съобщи Джон Хамри, ръководител на вашингтонския Център за стратегически и международни изследвания, в който през последните 36 години работеше Бжежински, допълва ТАСС.

През последните години Бжежински имаше активна преподавателска и консултантска дейност, ръководеше редица обществени организации, участваше в ръководството на няколко фонда и компании, беше водещ на политически предавания по телевизията, а също така съветник и член на ръководството на Центъра за стратегически и международни изследвания.

Известен е като автор на книгата „Голямата шахматна дъска“. 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)