TON_7117

Високите сгради в София ще се ограничат

29 май 2017

Готвят се законодателни промени, ще ограничат като цяло височината на сградите в София, съобщи в ефира на БНТ столичният кмет Йорданка Фандъкова. Тя обаче допълни, че високи сгради могат да бъдат изграждани в определени зони.

TON_7092

Инвестиционният климат в столицата е добър и градът се развива, но не трябва да се строи безконтролно, категорична е тя. За нея в историческия център на София високите сгради нямат място, но около Централна гара, или по „Цариградско шосе“ може да се строят небостъргачи и така няма да бъде спряна инвестиционната активност.

По повод проекта за строеж на 44-етажна сграда по бул. „България“ Фандъкова обясни, че след съдебно решение, позволяващо строителството, Общината вече няма много възможности за реакция – или строителството ще трябва да бъде разрешено, или Столичната община да плати обезщетение на инвеститора.

TON_7039

Състоянието на въздуха на София се подобрява в последните години, като един от факторите е метрото.

Столичната община работи активно по своята инвестиционна програма, потвърди още кметът. Тя посочи, че предстои реализацията на 10 ключови проекта по разширяване и модернизиране на булевардите в града. До седмици ще бъдат премахнати част от ограниченията по пътната мрежа, свързани със строителството на метрото.

TON_7150

Общината има план да превърне ул. „Граф Игнатиев“ в центъра на София в изцяло пешеходна зона и проектът за това е готов. Така ще бъдат разширени пешеходните зони в града. 

TON_7110

От 1 юни трябва да започне ремонтът и по друг емблематичен за града булевард – „Дондуков“. Столичната община няма средства за подмяна на настилката на бул. „България“ – едно от трасетата, които активно ще бъде използвани при председателството на страната на ЕС. Ако финансовият министър одобри разходите, този ремонт ще бъде извършен, отчете още Фандъкова.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)