120 години магия! 120 години български цирк!

21 декември 2016

Датата е 16 декември 2016-та. Шапитото на бляскавия Цирк София се пръска по плюшените шевове от стотиците хора дошли да почетат българското цирково изкуство и по-точно неговата 120-та годишнина. А и не само! Кога друг път, в три поредни представления, ще могат да се видят уникалните номера на над четирдесет от най-ярките ни артисти, завърнали се  у нас, за да покажат своите постижения? И всичко това в поредица от мащабни продукции на обединените пътуващи български циркове?

TON_9426

TON_9447

В спектакъла под наслов „Пътят продължава“ участват наследниците на велики български циркови династии, носители на престижни награди от световни циркови фестивали, рекордьори в разлини циркови дисциплини и, разбира се, елитна група клоуни, с някои от които дори успяхме да поговорим и да се посмеем зад кулисите.

TON_9534

От Америка долетя специално най-добрият ни акробат Енчо Керязов, носител на „Сребърен клоун“ от фестивала в Монте Карло. Правнукът пък на създателя на цирковото изкуство у нас Лазар Добрич – Кристофър, гастролира за първи път в прародината си със своята трупа от жонгльори върху сфери. Със свой номер пристигна и дъщеричката на трагично загиналата под купола на цирка в Сейнт Пол, Минесота, Деси Кехайова. Зоре Еспаня е наследила не само усмивката на красивата си майка, ами и нейния талант.

TON_9398

Виртуозните си умения в акробатиката на коне, висшата езда и дресурата на екзотични животни показаха три поколения на прочутата фамилия Валдемар, също сред основателите на българската циркова школа. С част от трупата и една мила камила успяхме да поговорим и насаме.

TON_9672 TON_9659
Всъщност, наистина е трудно да се опише с думи по детски чистото вълнение, с коеото беше заредена атмосферата на празничните спектакли, за това ви даваме възможност да усетите поне една малка част от него сега.

репортер: Калина Станева
оператор: Венелин Бакалов
фотограф: Антон Хариев

постпродукция: Деян Дяков

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)