Natural-history-sofia-ifb

125 часа в музея

19 август 2014

Не една, а цели пет нощи ще имаме възможност да изживеем в Националния Природонаучен музей (НПМ), точно както в касовия американски филм. Това се случва поради факта, че през август музеят навършва 125 години, предаде репортер на БГНЕС.

По случай годишнината Природонаучният музей ще е отворен денонощно 125 часа. Стартът на музей-маратона е 10.00 часа на 19 август, а финалът на 24 август в 15.00 часа, когато се пада 125-ият час.

Програмата е много разнообразна, всяка една от вечерите е посветена на конкретна научна област и има конкретен научен акцент на наш учен, заяви за БГНЕС Силвия Тошева, която работи в музея от 1999 година.

Най-интересните неща във вечерите, посветени на кампанията на музея „125 часа“ са представяне на една съвсем нова експозиция с находка на динозаври, подарени на музея от британски палеонтолог. Ще видим и късче от метеорит от Марс, подарък на НПМ от Княз Дмитрий Ростовски. Учените ще представят как извършват дейността си, като, например как наблюдават нощни насекоми, как слушат прилепите с ултразвукови детектори и ги разпознават, ще може да се погледне под бинокуляри, за да види как се разглеждат най-дребните животинки. Това са неща, които всеки един посетител ще може да направи под ръководството на учените. Една от най-интересните части от програмата е през последната вечер от честванията (събота, 23 август) в която посетителите ще могат да откриват и описват най-новите видове животни. Всеки гост на музея ще може да се включи в анкета и да избере име на нов вид, нещо, което ученият откривател обикновено прави сам. На посетителите директорът на музея ще разкаже за една изключително интересна идея, относно бъдеща зала „Еволюция“, където да бъдат изложени останки от човешката еволюция и еволюцията на Земята.

След 18.00 часа в НПМ ще се случват най-интересните събития. Музеят тогава ще работи без прекъсване. Една от целите на кампанията „125 часа“ е събиране на средства, с които да се направи пилотна програма, в която да бъдат използвани интерактивни методи на представяне на самата научна информация.

Експозициите, по принцип са на жива и нежива природа. Има експозиция с минерали, всякакви животни и растения. Експозицията с минералите включва две трети от всички минерали, които са намирани по света. Най-новата експозиция е от 31 март в зала „Ентомология“, която е съвсем различна за стила ни на представяне експозиция и е ориентирана към младата публика. Тя представя живота на насекомите по един съвсем различен начин, обясни Тошева. Най-богатата експозиция е на животинския свят и именно тя буди най-голям интерес сред посетителите. Интересно е, че времето за съставяне на една експозиция зависи много от идеите, които идват от екипа, като творчески моменти. Първо, целият екип трябва да се запознае с научната част, с това, което ученият иска да покаже като научни идеи. След това се намира начин това да бъде съобразени с пространството, архитекти и дизайнери дават предложенията си. Накрая ученият казва дали идеите му са били разбрани правилни и накрая експозицията се реализира.

В книгата за похвали и оплаквания най-често са на възторг и удивление, че може да се види един такъв богат музей в една такава малка държава, това прави голямо впечатление особено на чужденците. Въпреки това, се е случвало посетители да унищожават части от експозиции, но от музея отдавали това на неумолимото човешко любопитство и дух на откривателство, обясни Силвия Тошева.

Посещаемостта има малък прираст всяка година, но основната публика си остават децата, а освен всичко останало, музеят предлага и био игри за деца, която е предназначена за деца от 5 до 12-годишна възраст.

Как са поставени основите на биоспелеологията и проучванията на прилепите, на природозащитата, археозоологията и кристалографията у нас, какви са били приносите на учените от музея ще видите в различните презентации в началото на всяка от вечерите. Всеки ще може да участва в творческите работилници и да направи своя уникална тениска или торбичка със следи на диви животни и да научи как се разпознават следи от чакал, вълк, глиган, елен или заек.

Входът в музея е с билет на редовна цена между 10 и 17 часа, а в останалото време – с индивидуален билет от 7 лв. и 3 лв. деца до 7 г. или с групов билет от 20 лв. за семейства и компании до 4 човека. Приходите от събитието ще бъдат използвани за разработването на програма за интерактивни занимания по биология за ученици и студенти и провеждането на пилотен курс.

снимка: wikimedia.org

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)