Tour_eiffel_de_nuit

126 години от откриването на Айфеловата кула

31 март 2015

Айфеловата кула във френската столица Париж е един от най-ярките символи на демократичното и отворено общество, в които всички ние живеем на европейския континент. Въпреки двете световни войни и множеството религиозни и политически проблеми през годините това съоръжение винаги е изразявало свободния дух на словото, неограничените, човешки права и необятната воля за независимост. Именно заради Айфеловата кула днес Google привличат вниманието ни с поредната си интересна драскулка, която краси началната им страница.

Sous_la_Tour_Eiffel_1

Причината е навършването на 126 години от откриването на Айфеловата кула за посетители, което се е случило на днешната дата през 1889 г. Няма никакво съмнение, че това е един от най-впечатляващите атракциони в глобален мащаб, като вероятно не знаете, но тo се издига на цели 324 метра над повърхността на морското равнище. Айфеловата кула е най-високото съоръжение в Париж, което е според мнозина е и най-посещаваният архитектурен паметник на планетата.

Според статистиката през 2006 г. на нея са се изкачили 6 719 200 души, а до 31 декември 2007 г. общо 236 445 812. Съоръжението посреща своя 250-милионен посетител през 2010 година. През 2011 година е посетена от над 7,1 милиона туристи, като 75% от които чужденци.

tour-eiffel-p10801522

Густав Айфел изгражда впечатляващото съоръжение, което е вдъхновено от идеята това да е новата арка на Световното изложение в Париж през 1889 г. Концепцията за изграждането ѝ идва с цел да се отбележи подобаващо навършването на 100-години от началото на френската революция, която поставя началото на модерната президентска република, каквато е Франция днес.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)